Enoteka: Carska Blatina


Blatina je sorta vinove loze tipična za Hercegovinu, a dodatak u imenu carska, zapravo je zahvala Austro-Ugarskoj Monarhiji koja je jako puno učinila za razvoj vinarstva i vinogradarstva u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj se je pred točno 100 godina Monarhija i počela raspadati.

Nedavno sam vam predstavio hercegovački Vranac iz okolice Trebinja, a danas idemo nešto sjeverozapadnije, do Čitluka da bih vam predstavio autohtonu hercegovačku sortu crnog grožđa blatinu. Podrum Grge Vasilja nalazi se u Čitluku. Tradicija je u njihovoj obitelji stara preko 100 godina, a garancija da će se nastaviti je Grgin sin Andrija koji je na sebe preuzeo prodaju i marketing. Vinarija Vasilj godišnje proizvede oko 60.000 boca od sortimenta žilavke i blatine.

Vinogradarstvo je u ovome kraju za vrijeme Jugoslavije predvodio veliki kombinat HEPOK te nije bilo puno neobrađene zemlje, no nesretna ratna zbivanja prije dvadeset godina zaustavila su razvoj vinogradarstva i maslinarstva u ovome kraju. U zadnjih desetak godina pojavilo se nekoliko ozbiljnih malih vinarija u zapadnoj Hercegovini u koju spada i vinarija Vasilj. Ukazanjem Gospe počeo je i razvoj turizma u ovome kraju, tako da obitelj Vasilj uz vinariju ima i mali hotel Cesarica u kojem možete odsjesti nakon što kušate dobra Vasiljeva vina.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Carske Blatine za koju je grožđe raslo u vinogradima Međugorje i Vionica. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan. Na nosu mi prvo dolazi nota vanilije pomiješana s bobičastim voćem od kojega se ističe nota borovnice te ide prema višnji, kasnije dolazi i malo cimeta pomiješanog s čokoladom, a malo kasnije otvara se i nota duhana.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane je djelomično svježe te tanično. Tanini su fini te imaju sitnu granulaciju, a vino je ukusno i mineralno i krasi ga srednje tijelo. Djelomično je uravnoteženo te prevladava desna tvrda strana, ima izraženu intenzivnost okusa te solidnu trajnost, a na after tasteu ima notu džema od višnje. Vino je harmonično te fino i spremno za konzumiranje, mada može trajati barem još tri do četiri godine. Zbog malo jače desne tvrde strane teško ga je piti samoga pa bih ga preporučio uz dobru tradicionalnu janjetinu s ražnja. (E. PERDEC)

Ime vina: Carska Blatina

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vinarija Grge Vasilja

Lokacija: Čitluk/Hercegovina

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: janjetina s ražnja

Ocjena: 8,9/10

Čaša: Riedel XL Restaurant Hermitage

Cijena (mpc): 70 kn (www.najpoklon.ba)


Podijeli: Facebook Twiter