Enoteka: Carmignano


Ime vina: Villa di Capezzana
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Tenuta di Capezzana
Lokacija: Toscana/Italija
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: T-bon steak
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 170,00 kn (Wine searcher)

Carmignano je vinogorje koje se nalazi u talijanskoj vinorodnoj pokrajini Toskani te gravitira Carmignanu, koji se nalazi oko16 kilometara sjeverozapadno od Firence. Proizvodnja dobrih vina u ovome kraju datira još od vremena poznate familije de Medici, kada je ovo vino bilo njihovo kućno vino. Pošto je Caterina de Medici bila supruga francuskog kralja Henrika II, u to doba je u tom kraju posađena i "Uva Franceska" ili cabernet sauvignon i cabernet franc. Tako da je u stvari Carmignano preteča supertoscanaca koji su nastali sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Jedan od najboljih proizvođača Carmignana je Tenuta di Capezzana koja je stotinama godina u vlasništvu obitelj Contini Bonacossi. Ova vinarija proizvodi deset etiketa vina, od čega su tri bijela vina većinom rađena od sorte grožđa trebbiano toscano, te poznato desertno vino Vin Santo, dok su ostala vina - crvena.

Vino Carmignano mora sadržavati 50-70 posto sangiovesea, a 20 posto najčešće cabernet Sauvignona i cabernet franca. Ako proizvođač želi u 10 posto, dodaje se crna sorta canaiolo nero te bijele sorte kao što su trebbiano, malvasia, canaiolo bianco. Ovakav tip mješavine s malim dodatkom bijelih sorti godinama je bio tipičan i za susjedni Chianti, no u novije vrijeme dodavanje bijelih sorti se izbjegava.

Danas bih s vama podijelio moje viđenje njihova najboljeg vina Villa Capezzana  Carmignano iz jako dobre berbe 2007.Grožđe za ovo vino raslo je na 200 metara nadmorske visine na blagim brežuljcima gdje u tlu prevladava škriljevac, a vinogradi su stari oko 30 godina.

U ovome vinu ima 70 posto sangiovesea, 20 posto Cabernet sauvignona te 10 posto crnog canaiola, berba je ovisno o sorti bila od 15. rujna do 1. listopada. Nakon berbe slijedila je fermentacija i maceracija od 15 dana te onda odležavanje od godinu dana u velikim bačvama tonneaux od Francuskog hrasta.

Vino ima lijepu tamnu rubin crvenu boju koja malo podsjeća na boju višnje s malo svjetlijim rubovima, te je bistro i gusto. Vino sam dva sata držao u Decanteru te sam ga kušao iz velike bordoške čaše, dosta se dobro otvorilo te je imalo izraženu intenzivnost mirisa te je miris jako fin. Na nosu je prvo dominirala nota višnje pa onda suha šljiva, te se onda polako otvaraju i začinske note te nota vanilije i čokolade,  što ukazuje da  vino ima bogatu kompleksnost mirisa.

Vino je suho, toplo i mekano i sa druge strane ima solidne kiseline, fine baršunaste tanine i djeluje ukusno i mineralno, a na retro-okusu dolazi mi nota suhe šljive te ima puno tijelo. Vino je uravnoteženo te u ustima trajno i intenzivno s jako finom kakvoćom. Djeluje zrelo i u dobrim uvjetima može živjeti još desetak godina. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter