Enoteka: Cabernet Sauvignon "Veronika" i Friulano


Piše Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Cabernet Sauvignon "Veronika"

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vinarija Neven Benazić

Lokacija: Pula, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja:14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Janjeća rebra s ružmarinom

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Cabernet Riedel Glass

Cijena (mpc): 70 kuna (kod vinara)

Vinarija Benazić je mala obiteljska vinarija koja se svake godine istakne s nekim interesantnim uradkom proizašlim iz malog podruma u pulskom prigradskom naselju Valdebek. Od kada se vinarija Trapan preselila iz obiteljske garaže na Verudi u novi podrum u Šišanu, vinarija Benazić jedina je vinarija na području grada Pule. Nevena Benazića upoznao sam prije nego se počeo baviti vinima, kao vrsnog poznavaoca elektrotehnike, a suprugu Korneliju ste vjerojatno svi vidjeli na TV-u, jer je novinarka u pulskom dopisništvu HTV-a. Ovo dvoje marljivih ljudi vlasnici su vinarije, a vinogradi se nalaze u istočno istarskom vinogorju pored mjesta Sveta Katarinina. Na izvrsnoj, dosad malo poznatoj mikrolokaciji na crvenoj zemlji, Benazić je podignuo pet hektara vinograda u kojima su dominantne sorte malvazija istarska , cabenet sauvignon i muškat. Benazićeva vina nose ženska imena iz njihove familije pa je tako ovaj cabernet dobio ime Veronika. Danas bih sa vama podijelio svoje viđenje Benazićeva caberneta Veronika iz jako dobre berbe 2013. koji je na ovogodišnjoj Vinistri uvjerljivo pobijedio u svojoj kategoriji. Grožđe je raslo na mikrolokaciji Bušeniga, nakon berbe koja je bila krajem rujna, vino je macerirano 12 dana, a potom je 8 mjeseci odležavano u rabljenim barrique bačvicama. Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju, bistro je i poprilično gusto. Vino sam servirao u veću bordošku čašu da se nadiše zraka i nakon pola sata počelo se otvarati. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan a, svakim udisajem sve bolji. Na prvi nos dolazi nota crnoga ribiza i borovnice, potom čokolade, malo začinskih nota crvene paprike te crnoga papra. Kasnije se javlja i nota dima i malo nagorene korice kruha koja se stavlja u istarsku supu. Vino je suho, toplo i djelomično mekano, a sa druge strane je djelomično svježe sa dobrim i finim taninima te ugodnom mineralnošću i robusnim tijelom. Vino ima dobru ravnotežu, izraženu intenzivnost okusa i dugačku trajnost u ustima, kakvoća mu je fina, a na after tastu javlja se džem od borovnice. Vino je harmonično i u dobrim uvjetima može trajati još barem pet godina, a preporučio bih punjenje u boce veće zapremine, magnume (1,5 l) ili jeroboame (3 l), u kojima bi se ono još bolje razvilo. Sljubio sam ga sa janjećim rebrima kojima caberneti savršeno pašu.

Talijanska vina

Ime vina: Friulano

Godina berbe: 2014.

Proizvođač: Azienda Agricola Dorigo

Lokacija: Povoletto-Udine , Friuli Venezia Giulia

Temperatura serviranja: 14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Rižoto sa kozicama

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 13 eura (Wine & Co )

Stalno čitamo nešto o svađama oko terana, koji nam kao sorta puno znači i još uvijek zvuči prilično nestvarno da možda jednog dana našu omiljenu sortu grožđa nećemo moći tako zvati. Upravo to se dogodilo našim susjedima u Furlaniji s njihovim ponosom - Tocai Friulano ili Furlanski Tokai. Naime oni su izgubili dugogodišnji spor s Mađarima koji imaju svoje vino Tokaj, koje je doduše sasvim različito vino, ali se isto zove. Nešto slično možda čeka i nas sa Prošekom i talijanskim Proseccom. Kako god bilo ponosni Furlanci sada svoje vino nazivaju Friulano ili čak i Sauvignonase, te je to još uvijek njihov lokalni ponos. Danas bih podijelio sa vam svoje viđenje jednog interesantnog Friulana iz vinarije Dorigo, koja se nalazi na pola puta između Udina i slovenske granice u smjeru Kobarida. Vinarija je smještena u novom podrumu u mjestu Bellazoia di Povoletto, u istočnim brdima pokrajine Friuli Venezia Giulia. Prekrasna nova vinarija nalazi se u izvrsnom vinogorju koje se praktički nastavlja na slovenska goriška brda. U ovome kraju ima mnogo kvalitetnih vinarija, a u blizini je i vinarija Bastijanich koju je otvorila poznata Lidia Bastianich sa sinom Joeom, te jedna od najmodernijih vinarija u tom kraju Jerman. Berba je bila sredinom rujna da bi se dobio pravi omjer između svježine i strukture vina, možda je berba i bila na dva puta kao se već običava kod sličnih sorti kao što je sauvignon bijeli. Nakon berbe i prerade vino se stavlja na odležavanje u inox bačve te se nakon pet mjeseci puni u boce u kojima provede još najmanje dva mjeseca pred puštanje na tržište. Vino ima lijepu zelenkasto  žutu boju sa slamnatim nijansama, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je jako fin, čak zavodljivo ide prema nekim malvazijsko-sovinjonskim notama. Na nosu dominira nota svježega bijeloga voća poput breskve, marelice te bijelog cvijeća a potom slijedi nota kamilice i na kraju i malo agruma, dakle izrazita je kompleksnost mirisa. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima lijepe svježine te jako dobru mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, makar malo preteže na desnu stranu zbog svježine, intenzivnost okusa mu je izražena, a i trajnost je zadovoljavajuća. Na after tastu javlja se nota slična malvazijama a to je gorčina badema, a vino je harmonično i fino te što je vrlo važno lagano se pije. Ja sam ga sljubio sa miješanim hladnim predjelom morske tematike, a može ići i sa toplim predjelima poput rižota ili tjestenina.


Podijeli: Facebook Twiter