Enoteka: Cabernet Sauvignon i Merlot Brzica


Piše: Emil Perdec

Istarska vina

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: Agrolaguna

Lokacija: Poreč, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 16-18 stupnja Celzija

Gastro preporuka: janječi kotlet, ramstek na žaru

Ocjena: 9,1/10

Čaša: Bordeaux Riedel Glass

Cijena (mpc): 80,00 kuna  (Cicibela Rovinj)

Nedavno sam na kušanje dobio nekoliko Agrolaguninih vina iz starijih berbi te je moju pažnju privukao Cabernet Sauvignon iz izvrsne berbe 2009. Cabernet Sauvignon je dugo bio najbolje crveno vino Agrolagune, pamtim to po berbama 1997,1998 te 2003. No pojavom kupaže Castello i Merlota u pojedinim berbama, Cabernet je dobio dostojnu konkurenciju. Sjećam se da sam već pisao tekst o Cabernetu iz 2009. i to točno pred četiri godine i tada sam zaključio da je vino tek na prvoj trećini svoga razvoja zbog čega mi je bilo vrlo interesantno kušati ga s tim vremenskim odmakom. Legendarni enolog Ante Gavranić bio je jedan od najvećih majstora u pravljenju sjajnog crvenog vina no još važnije jeda i njegovi mladi nasljednici Budinski i Latal nastavljaju njegovim putem. Dakle danas bih s vama volio podijeliti svojevrsni remake Cabernet Sauvignona iz 2009. Grožđe za ovo vino brano je krajem rujna te je nakon berbe i 20 dnevne maceracije, 12 mjeseci odležalo u malim barrique bačvicama te još tri mjeseca u boci prije izlaska na tržište. Od ove berbe je na moj prijedlog Agrolaguna počela puniti crna vina i u velike boce zapremine 1,5 i 3 litara. Pred samo kušanje vino sam dekantirao te ga ostavio sat vremena u Decanteru da se nadiše i pokaže u punome sjaju.

Vino ima krasnu rubin crvenu boju sa malim naznakama granitnog, bistro je i gusto. Na nosu se polako otvara, a dominantno je šumsko voće s malinom i borovnicom. Kasnije se javlja nota vanilije i začinske note u obliku papra, potom dolazi i nota dima praćena s malo cedrovine ili čak ostataka našiljene olovke. Kasnije dolazi još i nota prašine koja je tipična za starije odležane Cabernete. Sve u svemu kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i mekano čak gotovo baršunasto nježno, s druge strane primjetan je mali nedostatak svježine, ali su tanini nježni i svilenkasti, a vino je ukusno te ga krasi puno tijelo. Vino je još uvijek uravnoteženo, mada mu fali malo svježine, ali je intenzivnost okusa izražena a trajnost u ustima je poprilično dugačka, te se na after tastu miješa vanilija i nota borovnice.

Vino je harmonično i u zenitu svoga razvoja te mu je upravo sada pravo vrijeme da se popije uz dobar janjeći rack.

Hrvatska vina

Ime vina: Merlot

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vina Brzica

Lokacija: Erdut, Hrvatsko Podunavlje

Temperatura serviranja: 16-18 stupnja Celzija

Gastro preporuka: teleća rebra

Ocjena: 8,9/10

Čaša: Bordeaux Riedel Glass

Cijena (mpc): 50,00 kuna (Vrutak Zagreb)

Hrvatsko Podunavlje je vinogorje sa stoljetnom tradicijom uzgajanja vinove loze i proizvodnje vrhunskih vina. Glavni igrači u vinskom svijetu u tom prelijepom kraju su ipak veliki podrumi poput Belja i Iločkih podruma no stalno se pojavljuju novi manji podrumi koji rade izvrsna vina i zauzimaju svoje mjesto na vinskoj karti Hrvatske. Erdut je pitoreskno mjesto na samoj granici Slavonije i Baranje te leži na Dunavu, a vinogradi koji ga okružuju nalaze se na padinama koje se spuštaju prema rijeci. U Erdutu se nalazi stari vinski podrum u kojem se nalazi najveća vinska bačva u Hrvata zapremine 75.000 litara te je u bivšoj Jugoslaviji bio izuzetno poznat! Nedavno sam na kušanje dobio vina iz Vinarije Brzica, meni osobno nepoznate vinarije koja je locirana u Erdutu. Vlasnik vinarije je Ivo Brzica, poslovni čovjek iz Osijeka, koji je ugled i kapital stekao u drugom poslu, ali je poput mnogih drugih sličnih poduzetnika investirao novac u vinariju. Vinarija Brzica osnovana je 2000. godine te raspolažu s oko šest hektara vinograda a od sortimenta uzgajaju: merlot, cabernet sauvignon, vranac od crvenih sorti te chardonnay i graševinu od bijelih sorti. Vrlo bitno je istaknuti da su 2/3 vinograda zasađene crvenim sortama a 1/3 sa bijelim sortama što je vrlo blisko razmišljanju vinara iz mađarskih vinogorja poput Villanya, gdje prevladavaju crvene sorte u odnosu na bijele. Danas bih sa vama podijelio moje viđenje Merlota Brzica iz tople berbe 2012. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin i ugodan, mada se malo sporije otvara, stoga sam ga servirao u veću Bordošku čašu. Na nosu mi prvo dominira nota vanilije u kombinaciji s crnim ribizom i borovnicom, kasnije se otvara i nota marmelade od šipka te klinčića s neznatnom notom duhana, dakle kompleksnost mirisa je bogata. Vino je suho, toplo i djelomično mekano a sa druge strane je djelomično svježe, s dobrim mekanim taninima i vrlo je ukusno a krasi ga robusno tijelo, malo se teže pije samo, merlot je nježna sorta, ali je ovaj dobro nabildan (15,5 posto alkohola) te obavezno traži hranu, a ja sam ga kombinirao s telećim rebrima iz pećnice i kombinacija je bila izvrsna. Vino je djelomično uravnoteženo zbog prevladavajuće lijeve mele strane, intenzivnost okusa je izražena a dosta traje u ustima te se na after tastu javlja ponovo nota borovnice. Vino je ozbiljno, harmonično te robusno i snažno. U dobrim uvjetima čuvanja može trajati još barem četiri do pet godina.


Podijeli: Facebook Twiter