Enoteka: Cabernet Sauvignon i Geranium Gin


Istarska vina

Ime vina: Cabernet Sauvignon

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Vina Anđelo Brčić

Lokacija: Nova Vas, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja:14-16 stupnja Celzija

Gastro preporuka: teleće pečenje

Ocjena: 9/10

Čaša: Bordeaux Riedel Glass

Cijena (mpc): 75,00kn (Cicibela, Rovinj)

Anđelov Cabernet

Uvijek mi je čast i zadovoljstvo na Vinistri degustirati vina od Anđela Brčića, čovjeka kojega izuzetno cijenim kao vinara, ali i iskusnog ugostitelja. Anđelo je od pokojnog oca Ivana, godine1994. naslijedio obiteljski vinograd te ga je mudrim vođenjem i pametnim ulaganjem doveo na vrlo visoki nivo. Brčić obrađuje šest hektara vinograda, a sortimet mu se sastoji od udarnih aduta: malvazije istarske, cabernet sauvignona, a prate ih teran, merlot, chardonnay, muškat i borgonja. Godine 2011. u mojem tadašnjem wine baru Tinja imao sam priliku organizirati degustaciju vina Brčić, a sve prisutne oduševio je njegov cabenet sauvignon iz berbe 2009. godine.

Nedavno sam došao u priliku degustirati Anđelov cabernet sauvignon iz 2012., pa bih rado i s vama podijelio svoje viđenje. Ovo vino dolazi iz izuzetno tople godine kada je Istra bila tri mjeseca bez kiše. Berba grožđa za ovo vino bila je krajem rujna iz Brčićevih vinograda u Novoj Vasi. Potom je slijedila maceracija od šest dana, te kasnije odležavanje u rabljenim barrique bačvicama (drugi put) na period od 8 mjeseci, a potom je vino još šest mjeseci odležavalo u boci prije nego je izašlo na tržište. Vino krasi lijepa rubin crvena boja, bistro je i djelomično gusto. Kod otvaranja trebalo mu je malo zraka da se prikaže u punome svijetlu, no nije ga potrebno dekantirati već ga treba servirati u veću čašu. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris se postupno otvara te je fin i ugodan. Na prvi nos dominira nota bobičastog voća predvođena ukuhanim crnim ribizom, a onda slijedi i malo note čokolade praćene s malo crnog papra, onda se probija i malo vanilije, te se osjeća i slaba nota dima i duhana. Na kasnijem mirisanju javlja se i tipična nota caberneta - prašina, potom slijede i zemljane note. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane vino je djelomično svježe te ima fine i mekane tanine i solidnu mineralnost, a krasi ga srednje tijelo.

Vino ima dobru ravnotežu, a intenzivnost okusa je izražena te vino ima lijepu dugačku trajnost u ustima. Na after tasteu ponovno se javlja ukuhano voće u obliku džema. Vino ima finu kakvoću te sjajnu harmoniju. Sada je u punoj formi, može potrajati još barem 3-4 godine u dobrim uvjetima čuvanja. Ja sam ga kušao uz teleće pečenje sa pečenim krumpirom što je bila sjajna kombinacija.

 

Engleski Gin

Ime pića: Geranium Gin

Proizvođač: Hammer & Son Ltd.

Lokacija: London, Engleska

Ocjena: 9,3/10

Čaša: Burgundy Riedel Glass

Cijena (vpc): 175,00kn (Vitis O&N, Buje)

Geranium Gin

S lijepim proljetnim toplim danima živnule su terase barova i restorana te se počela tražiti kombinacija kako da se najbolje ugasi žeđ. Netko će se odlučiti za pivo, netko za pjenušac ili mirno vino, no sve se češće gosti odlučuju za kvalitetna duga pića poznate kao long drink. Jedan od najpopularnijih long drinkova je svakako Gin-Tonic, serviran u velikoj čaši sa ledom i krastavcem kao dekoracijom. Ta novost, koja se u zadnjih nekoliko godina uvriježila, da se povrće servira kao dekoracija pojedinim pićima, ima odličnu kombinaciju nečega što ima tendenciju slatkoće kao krastavac ili mrkva sa pićem koji u sebi ima dosta kiseline. Gin je već godinama vrlo traženo piće i u hotelskim barovima, a ne piju ga samo britanski gosti već i brojni drugi klijenti. Moj dugogodišnji poznanik Omar Biloslavo, veliki je poznavatelj ginova i rado ga saslušam uvijek kada imam priliku, jer on je jedan od najbolje upućenih zastupnika za širu grupu kvalitetnih pića poput gina, whiskeya, cognaca i drugih pića. Kada sam zadnji put pisao o ginu, poznati Pulski barmen Marko Ristić upoznao me je i s novitetom da pojedini ginovi sada odležavaju u drvenim bačvama. Krajem prošlog mjeseca u Rapcu je održano državno prvenstvo za barmene u oba stila, te mi je jako žao što nisam mogao prisustvovati ovakvom eminentnom barmenskom skupu, jer bih zasigurno bio još nešto naučio od sjajnih barmena. Inače treba istaknuti da su tih dana u Rapbcu održani izbori za predsjednika Hrvatske sekcije barmena, te je na slijedeće četiri godine izabrana kolegica Dragana Franković, koja je i vrsna sommelierka.

Dakle kolega Omar ovaj put mi je ponudio na kušanje sjajan Geranium Premium London Dry Gin, koji je rezultat dugogodišnje engleske tradicije, koju ovo piće ima u toj zemlji, ali se i stalno

pronalaze neka nova rješenja, kako bi se gin približio mlađoj publici. Boja je naravno prozirna, a miris na prvu

loptu djeluje osvježavajuće, paleta mirisa je raznovrsna. Ovaj gin se dobiva na način da se kombinacija od 10 svježih ili prosušenih biljaka oko 48 sati macerira u kvalitetnom pšeničnom destilatu, a poslije destilira u starim tradicionalnim kotlovima. Na mirisu mi dominira korijander te suho cvijeće sa malo mokre mahovine, kasnije dolazi nota sladića ili liqurizie te narančine kore. Na okusu je alkoholan, oštar no završetak je ipak blaži, na after tastu se opet javlja zaslađena narančina kora. Dakle kada mu dodamo tonik, dosta leda i krastavac, imamo savršeno ljetno osvježenje.


Podijeli: Facebook Twiter