Enoteka: Ca Marcanda


Angelo Gaja je jedan od najvećih talijanskih vinara. Imao sam čast upoznati ga na jednoj od najvažnijih degustacija uopće u Hrvatskoj. Tog toplog rujna 2002. u Valsabbionu odabrano društvo uživalo je u izvrsnim delicijama i Gajinim vinima.

Ima dva posjeda, jedan u Piemontu, a drugi u Toscani koji se zove Ca Marcanda. Vinariju Gaja osnovao je 1859. Giovanni Gaja čija je obitelj stigla iz Španjolske tijekom 17. stoljeća, a njegov praunuk Angelo doveo je vinski posao do vrhunca.

Nakon što se je dokazao kao vinar u Piemontu s barolima i barbarescima, poželio je pokušati i u Toscani. Godine 1996. osnovao je vinariju Ca Marcanda u regiji Marema, mjesto Castagneto Carducci. Gaja ovdje ima posjed od 150 hektara vinograda na koji je pokušao svoju vinsku filozofiju iz Piemonta prenijeti u Toscanu.

Vinogradi se nalaze na dva tipa zemlje: terre brune (tamna zemlja, pretežno ilovasta i glinena, s vrlo malo vapnenca ili kamena) i terre bianche (bijela zemlja, prvenstveno glina i pijesak, bogat vapnencem i šljunkom različitih veličina.

Maremma se nalazi južno od Livorna te je dugo vremena bila močvarno područje, sve dok talijanski vinari nisu odlučili početi saditi isključivo bordoške sorte. Revolucija je počela 1969. s čuvenom Sasiccaiom u susjednom Bolgheriju te se kasnije nastavila i u Maremmi. Ova regija ima jako slične miroklimatske prilike s Bordeauxom te je omjer temperatura između dana i noći jako dobar, a i povjetarac s mora stalno je prisutan.

Danas bih s vama podijelio svoju impresiju Gajinog vina "Ca Marcanda" iz berbe 2008., koji je tipična bordoška kupaža od 50 posto merlota, 40 posto cabernet sauvignona i 10 posto caberneta franca.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, s tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća fina. Na nosu se pojavljuju note bobičastog voća, u prvom redu borovnice te maline, a onda dolazi nota vanilije. Kasnije se razvijaju note čokolade, crnoga papra te malo klinčića, onda ide i malo cedrovine te završetak čak s malo mljevene kave.

Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane djelomično je svježe i ugodno tanično te mineralno gotovo slankasto. Ima puno tijelo, uravnoteženo je, izražene intenzivnosti te u ustima vrlo trajno s ugodnim after tastingom na koje se javlja vanilija.

Vino je harmonično i spremno za trošenje, a može trajati barem još 5-6 godina te ga preporučam uz janjeći but iz pećnice. Svakako ga pred serviranje treba dekantirati. (Emil PERDEC)

Ime vina: Ca Marcanda

Godina berbe: 2008.

Proizvođač: Angelo Gaja

Lokacija: Castagneto Carducci/Maremma/Toscana

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjva Celzija

Gastro preporuka: janjeći but

Ocjena: 8,8/10

Cijena (mpc): 780 kn (Cicibela Rovinj)


Podijeli: Facebook Twiter