Enoteka: Brut Souverain


Ime vina: Brut Souverain
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Champagne Henriot
Lokacija: Reims, France
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: kao aperitiv ili sa sirovim oštrigama
Ocjena: 8,8/10
Cijena (vpc): 266 kn (kod uvoznika)

Ernest Tolj, osim što je podigao tri vinarije u Hrvatskoj na različitim lokacijama: u Radovanima u Istri, Komarni i Oskorušnom na Pelješcu, odlučio je hrvatsku vinsku scenu oplemeniti  šampanjcem iz male obiteljske proizvodnje, šampanjskom kućom Henriot.

Imao sam čast biti jedan od malobrojnih gostiju na maloj prezentaciji u zagrebačkoj gornjogradskoj galeriji Lav tik do Hrvatskog sabora. Bila je to prekrasna večer s izvrsnim šampanjcima a izvrsna jela uz šampanjce kuhao nam je Il secondo Masterschef u Hrvata Dino Galvagno. Moram priznati da sam šampanjce kuće Henriot prvi put kušao na Pro Wine sajmu u Düselldorfu i da su mi se svidjeli, mada sam slab na šampanjce pa mi se gotovo svi uvijek svide.

Godine 1808. Apolline Henriot službeno je osnovala šampanjsku kuću Henriot. Ona je bila je nećakinja vrlo poznate ličnosti toga vremena gosp. Abbé Godinot.

Od godine 1808. šampanjac Henriot jedna je od posljednjih neovisnih i obiteljskih kuća u pokrajini Champagnei. Sedam generacija ove obitelji brine se da samo grožđe iz najboljih vinograda bude implementirano u vrhunski šampanjac pod etiketom Henriot.

Na ovoj vrhunski organiziranoj prezentaciji imali smo priliku kušati bazni Brut Souverain potom Blanc de blancs, onda je slijedio Brut Rose i za kraj vintage Brut Millesime iz 2000. Meni se osobno najviše svidio prvi, Brut Souverain pa bih svoje utiske o njemu htio podijeliti s vama. Ovaj šampanjac sastoji se većinom od chardonnaya iz vinograda u Cote des Blancs te crnog pinota, uglavnom iz Montagne de Reims, potom imamo i malo pinot meuniera koji daje delikatnu voćnu notu.

Sastav Brut Souveraina mijenja se iz godine u godinu jer se vodi računa o klimatskim promjenama i želi se stil koji kuća ima tijekom godina. Brut Souverain ima lijepu slamnatožutu boju, kristalno je bistar te ima puno sitnih mjehurića koji izviru iz sredine čaše.

Vrlo je izražena intenzivnost mirisa, koja je vrlo fina a dominiraju note bijelog cvijeća te citrusa, potom mala nota korice kruha te dobrog croissanta. Ovaj šampanjac je suh, djelomično topao te djelomično mekan, a s druge strane imamo lijepu svježinu i izvrsnu mineralnost te srednje tijelo.

Uravnotežen je te lijepo traje u ustima. Imamo jednu lijepu harmoniju, no ne treba ga dugo čuvati jer je ovo ipak bazna linija, pa mu dajemo još najviše tri godine. A odličan je za aperitiv ili u kombinaciji s oštrigama. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter