Enoteka: Brazilski Miolo 'Lote 43'


Prvenstvo svijeta u nogometu samo što nije počelo, napetost među navijačima diljem svijeta polako se diže, a kada 12. lipnja mi Hrvati i domaćin Brazil otvorimo natjecanje, počinje prava nogometna ludnica. U čast tome danas bih s vama podijelio impresiju jednog brazilskog vina kojeg sam nedavno dobio na poklon.

Za razvoj vinarstva i vinogradarstva u Brazilu veliku zaslugu ima jedna druga velika nogometna nacija - Talijani. Brojni talijanski doseljenici koji su još u 19. stoljeću počeli naseljavati ovu lijepu zemlju, donijeli su sa sobom i dio svoje vinske kulture. Godine 1897. Giusepe Miolo, jedan od tih talijanskih doseljenika iz okolice Venecije, stigao je u mjesto Bento Goncalves, gradić koji su  osnovali upravo ti talijanski doseljenici. S prvom ušteđevinom Giusepe je kupio vinograd koji je nosio oznaku Lot 43. U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća posao su nastavili Giusepeovi unuci, pravi razvoj krenuo je 1990. s merlotom, a kasnije su se kroz vrijeme nadograđivali i širili te danas imaju 80 hektara vinograda i 20 etiketa vina, ali i jako dobre destilate.

Danas bih vam predstavio bordošku kupažu "Lote 43" koja se sastoji od po 50 posto cabernet sauvignona i 50 posto merlota. Nakon berbe sorte su odvojeno vinificirane i na maceraciji su bile 20 dana, potom su stavljene na odležavanje od 18 mjeseci u barrique bačvice. Vino ima lijepu rubin-crvenu boju s malo tamnijim rubovima, gusto je i bistro. Prije kušanja ostavio sam ga oko dva sata u decanteru.

Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je ugodan i fin te se vino sa svakim novim gutljajem otvara. Na nosu dominira nota crnog ribiza koja se miješa s notom džema od suhe šljive, onda dolazi nota kože iz dućana cipela, pa malo lista od duhana koji se nalazi u kutiji od cedrovine, a kasnije još i začinskih nota u obliku papra te na kraju nota vanilije. Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane solidno svježe, tanično s finim baršunastim taninima i vrlo ukusno. Krasi ga puno tijelo s dobrom ravnotežom i izraženom intenzivnošću u ustima te dosta dugačkom trajnošću. Na after-tasteu vino mi daje vaniliju i ribiz, harmonično je i u pravoj formi, a može trajati još bar deset godina. Sljubio bih ga uz fina janjeća rebra pečena na tavici s malo mladog krumpira i mediteranskih začina. (Emil PERDEC)

Ime vina: Miolo 'Lote 43'

Godina berbe: 2008.

Proizvođač: Miolo Wine group

Lokacija: Serra Gaucha Gonçalves

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: janjeća rebra

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Riedel extreme restaurant linija cabernet čaša

Cijena (mpc): 25 eura (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter