Enoteka: Brački Cuvee Stina

Cuvee Stina, s bijelom etiketom
Cuvee Stina, s bijelom etiketom

Konačno su na tržište počela dolaziti pitka bijela dalmatinska vina. Prvo su dalmatinski vinari savladali gradivo s pošipima, koji su svi redom postali puno pitkiji, elegantniji. No, nedavno sam kušao i jedan jako interesantan cuvee iz berbe 2012., koja je i u Dalmaciji bila vrlo topla i s nedostatkom kiše.

Vinarija Stina iz Bola na Braču plasirala je na tržište lagano i pitko, lepršavo bijelo vino - mješavinu chardonnaya, pošipa i vugave u podjednakim omjerima. Nakon berbe svaka sorta je vinificirana zasebno u inoksu, jedino je manji dio pošipa proveo kratko vrijeme u rabljenim drvenim bačvicama, a pred punjenje u bocu sve se kupažiralo u velikim bačvama od inoksa.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća mu je fina. Na mirisu je dominantna nota zrelog voća, kruške i jabuke, pomiješanog s notom agruma, kao što je crvena narančina kora, a ide čak i prema egzotičnom ananasu. Kasnije slijede cvjetne note u obliku brnistre te irisa, a slijedi i nota aromatičnog bilja koje raste uz morsku obalu.

Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge strane i djelomice svježe te mineralno i ukusno. Krasi ga srednje tijelo, ima dobru ravnotežu između tvrde i meke strane te djelomično izraženu intenzivnost u ustima. Solidne je trajnosti okusa te fine kakvoće i ugodne pitkosti. Na after tasteu opet dolazi zrelo voće. Ima dobru harmoniju i u dobroj je kondiciji za trošenje, a može trajati još barem godinu dana.

Vinarija Jako vina spada u jednu od deset najboljih u Dalmaciji i kvalitetu vina s Brača približila je onima s Hvara i Pelješca. Stručno je i kvalitetno vođena te se nalazi u istoj grupi s Blue Sun Hotelima, tako da odmah ima i osigurano tržište za plasman dobrog dijela svojih vina.

Veliku pažnju kod ovih vina izazvale su bijele etikete koje predstavljaju brački kamen na kojemu je tekst rukom klesan te nije jednostavno pročitati što na njima piše, ali većina potrošača se na njih navikla.

Pošip i plavac mali vinarije Stina dijele se na baznu liniju i višu liniju "Majstor", a odnedavno se na tržištu pojavljuje i posebna linija za plavac mali "Remek djelo", što bi predstavljalo "barrel selection" ili najbolje bačve iz pojedine berbe. (E. PERDEC)

Ime vina: Cuvee Stina

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Jako vina

Lokacija: Bol/Brač

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija

Gastropreporuka: carpaccio od grdobine

Ocjena: 8,7/10

Cijena (MPC): 80,00 kn (Cicibela Rovinj, na upit)


Podijeli: Facebook Twiter