Enoteka: Bordojac iz Stellenboscha

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Isikhati
Godina berbe: 2007.
Proizvođač: Boutique Wine estate "Lovane"
Lokacija: Boland / Stellenbosch/Južna Afrika
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: Teleće pečenje sa krumpirima
Ocjena: 8, 8/10
Cijena (mpc): 150, 00 kn (Wine searcher)

Južnoafrička vina su u zadnjih petnaestak godina dosta tražena među vinoljupcima diljem svijeta. Uz nedvojbenu kvalitetu vina, njihov adut je i cijena. Kada se priča o vinima, često čujete engleski izraz "Value for money", točnije, govori se o tome kakvu ćete vrijednost dobiti za svoj novac.

Na londonskom sajmu sam se susreo sa vinom "Cuvee Isikhati" iz berbe 2007. kojeg proizvodi mala boutique vinarija Lovane u vlasništvu familije Gous. Vinarija se nalazi u mjestu Boland, u vinskoj regiji Stellenbosch, te je udaljen oko 30 km od Cape Towna. Vinarija ima samo 3 hektara vinograda, te gaji Bordoški tip vina, pa je takav i sortiment gdje prevladava Cabernet Sauvignon, a Cabernet Franc i Petit Verdot su mu pratnja. Prvi vinogradi su posađeni 2003. godine, a prva berba je bila 2006.

Danas bih s vama podijelio svoje dojmove o Cuveeu Isikhati koji se sastoji od 88 posto Cabernet Sauvignona te po 6 posto Cabernet Franca i Petit Verdoa. Nakon berbe koja je bila sredinom ožujka, vina su macerirana u velikim bačvama od inoxa te su kasnije odvojeno išla na odležavanje od 33 mjeseca u Francuske barrique bačvice, a na kraju su se kupažirali te punili u boce, a nakon toga još šest mjeseci pred izlazak na tržište proveli su u boci.

Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju, djelomično je gusto, ali bistro. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na nosu dominira nota vanilije, potom borovnice i ribiza, kasnije dolazi i nota duhana, potom i zemljane note.

Vino je na granici suhog i polusuhog, djelomično je toplo te mekano. S druge strane vino je djelomično svježe, s finim taninima te ukusno i punoga tijela. Vino je u jako dobrome balansu, izražene intenzivnosti u ustima te dugo traje na okusu, a krasi ga i fina kakvoća. Na after tasteu osjećam notu vanilije a vino je harmonično i u jako dobroj formi za pijenje. U dobrim uvjetima čuvanja može potrajati još 7-8 godina, no sumnjam da ga je puno ostalo jer je proizvedeno samo 6760 boca. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter