Enoteka: Bon Castello i Mlada


Istarska vina

Ime vina: Bon Castello

Godina berbe: 2015.

Proizvođač: Vinarija Kalavojna

Lokacija: Loborika/Istra

Temperatura serviranja: 6-8 stupnja Celzija

Gastro preporuka: carpaccio od brancina

Čaša: Vinum Champagne Riedel Glass

Ocjena: 9/10

Cijena (mpc): 60,00 kuna (kod vinara)

Bon Castello

Sredinom prošlog mjeseca u Vodnjanu su održani 12. dani maslinova ulja, jedan od najljepših istarskih enogastro događaja. Ova manifestacija započela je skromno, a danas su organizatori već u laganom problemu, jer se sajmeni šator svake godine produžuje, pa je sada već zauzeo pola velikog vodnjanskog parkinga uz željezničku prugu, a prostora za širenje nema baš previše. Da li će organizatori tražiti neku bolju lokaciju ne znam, ali kad se zadesi kišno vrijeme poput ove godine, onda se javlja i problem parkinga i ostalih detalja. Bi li možda sajmeni prostor na izlazu iz Vodnjana prema Savičenti bio prikladnije mjesto možemo samo nagađati, ali znam da nije dobro kada manifestacija preraste mjesto održavanja događaja. Moglo se kušati jako dobrih maslinovih ulja ali i sjajnih pršuta i sireva te dobrih destilata čak i iz susjedne i prijateljske Srbije. Naravno da su prisutni bili i lokalni vinari južne Istre te sam kušao skoro sve, ali jako mi je pasao Kalvaojnin pjenušac pa bih danas s vama podijelio svoje viđenje Bon Castella. Prije nekoliko godina podijelio sam s vama viđenje prvog pjenušca Bon Castello, koji je bio dobiven od terana, a danas bih vam predstavio Bon Castello dobivenog od sorte pinot sivi.

Kao i kod prvog pjenušca, grožđe se nakon berbe iz Radeki vozi na refermentaciju u tanku koja se odrađuje u vinariji Sanfeletto u Venetu. Vino krasi lijepa zelenkasto žuta boja, kristalno je bistro i djelomično gusto, krasi ga dosta sitnih mjehurića, koji su dosta brzi i živahni. Intenzivnost mirisa je djelomično izražena, a miris je fin i ugodan, na prvo mirisanje dolazi mi nota bijelog voća poput zelene jabuke i malo breskve pa malo bijeloga cvijeća, a potom i malo korice tosta te malo livadnog meda, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata. Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a s druge strane krasi ga lijepa svježina, vrlo je ukusno te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, intenzivnost okusa je izražena, a ima i lijepu trajnost u ustima te se na after tasteu javlja nota breskve. Vino je harmonično i ukusno te se lijepo pije, smatram da ga ne treba čuvati nego ga treba trošiti i uživati u njemu, a sljubio bih ga vrlo rado s carpacciom od brancina ili uz sirove školjke na ledu.

Slavonska vina

Ime vina: Mlada

Godina berbe: 2016.

Proizvođač: Vinarija Feravino

Lokacija: Ferinčanci/Slavonija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnja Celzija

Gastro preporuka: špageti bolonjez

Čaša: Vinum Beaujolais Noveau Riedel Glass

Ocjena: 8,8/10

Cijena (mpc): 24,90 kuna (www.vrutak.hr)

Mlada

Iza nas je još jedan VINOcom, međunarodni sajam vina i kulinarstva koji je održan po 11 put, 25. i 26. studenoga u prekrasnom okruženju legendarnog zagrebačkog hotela Esplanade. Ivan Dropuljić je glavni i odgovorni organizator ovog prekrasnog eventa i zajedno sa svojim malim timom uspješno vodi ovaj enogastro događaj u pravom smjeru. Danas je ova najdugovječnija zagrebačka vinska izložba, lijepa prilika da na jednome mjestu vidite sve što vrijedi u domaćem vinskome svijetu, a ima i mnogo dobrih vinara iz regije. Koliko ljudi vole posjetiti ovu manifestaciju svjedoči i gužva u subotu popodne kada je organizator u jednome trenutku bio prisiljen obustaviti prodaju karata. Za vrijeme manifestacije održavale su se i brojne kvalitetne radionice i vođene degustacije. Valja istaknuti onu od „Domaine de la Romanee Conti“, jednog od najcjenjenijih vina na svijetu koja je koštala 500 eura po osobi te se radila za samo 12 gostiju. Ja sam bio pozvan na jednu interesantnu radionicu koja se zvala „Crno blago Slavonije“ na kojoj smo kušali šest različitih vina, vinarije Feravino iz Feričanaca, a vodio ju je vinski bloger Ivo Kozarčanin. No moju pažnju je privuklo vino koje smo dobili za aperitiv, a to je Mlada, koja predstavlja svojevrsnu slavonsku inačicu beaujolaisa dobivenog od frankovke te bih s vama podijelio svoje impresije o ovome vinu. Vino se odlikuje lijepom živahnom purpurno rubin crvenom bojom te je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je elegantan i fin, a na prvi nos javlja mi se malina i višnje, kasnije dolazi nota jagode, a potom mala nota začina i čokolade, dakle kompleksnost mirisa je djelomično bogata.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano, a na drugoj strani krasi ga dobra svježina, fini i sitni tanini pa se jednostavno lijepo pije i ima srednje tijelo. Mislim da je vino uravnoteženo, da ima dobru intenzivnost okusa i dobru trajnost, a na after tasteu javlja se malo maline i kupine. Vino je harmonično i dobroga okusa te ga treba brzo popiti, jer ovakva vina nisu napravljena da se čuvaju, a mislim da ova Mlada može trajati do Uskrsa. Enogastronomski sljubio bih ga uz tjesteninu na bazi mesa, kao na primjer špageti bolonjez ili pljukanci sa šugom od boškarina.

Piše Emil PERDEC


Podijeli: Facebook Twiter