Enoteka: Bomarchese i Gotes del Priorat


Ime vina: Malvazija Istarska “Bomarchese” Selekcija

Godina berbe: 2013

Proizvođač:  Vina Degrassi

Lokacija: Bašanija / Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Kozice sa žara

Ocjena:  9,1 / 10

Čaša: Malvazija Istarska Riedel Glass

Cijena(mpc): 84,00 kn (Cicibela Rovinj)

Ovaj vikend održavala se u Brtonigli trideseta obljetnica od prve izložbe vina koja se je na inicijativu lokalnih vinara održala 1985. godine. Imao sam čast i zadovoljstvo da budem jedan od sudionika okruglog stola na kojem se raspravljalo o projektu malvazije sa četiri zemlje i općenito o razvoju malvazije kao sorte. Ostali sudionici bili su redom eminentna imena vinske i eno gastro scene iz Istre, Slovenije i Italije. U uvodu je prikazan desetominutni film koji je bio retrospektiva ovih trideset godina izložbe u Brtonigli. Bilo je interesantno vidjeti sve velike vinare kako su na tim slikama mladoliki i razigrani te entuzijastični u svojem naumu da istarsku vinsku scenu dignu na današnju razinu. Najsmješnija scena bila je kako su vina na izložbi bila predstavljena u pletenim demižanama od pet litara, jer je tada na snazi još bio nesretni zakon da mali vinari ne smiju puniti vino u butelje. A malo dalje od Brtonigle kad se krene prema Bujama, nalazi se jedan od najboljih položaja za malvaziju u Istri, toponim Bomarchese koji uz obližnju Santa Luciju predstavljaju svojevrsni istarski Gran Cru za malvaziju. Vinarija Degrassi obrađuje najveći dio vinograda na ovom toponimu koji se nalazi na 250 m nadmorske visine. Vino nosi naziv selekcija jer je  berbe bila u starim vinogradima, te je grožđe ostavljeno 5-6 dana duže u vinogradu od regularne berbe. Kasnije je  vino odležavalo na vlastitim kvascima 6 mjeseci, u inox bačvama, te je onda još tri mjeseca provelo u boci pa je pušteno na tržište. Vino ima slamnato žutu boju sa zlatnim diskovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin, ugodan i čak šarmantno razigran. Na prvi nos dolazi mi cvijet bagrema pa se nastavlja nota citrusa u obliku narančine kore te malo ružmarina pa onda još i malo breskve te na kraju malo marelice dakle kompleksnost mirisa možemo smatrati bogatom. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano a sa druge strane ima djelomičnu svježinu i ukusno je a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, sa djelomičnom intenzivnošću te solidnom trajnosti, a na after testu javlja se tipična malvazijina gorčinom koja podsjeća na mendule. Vino ima sjajnu harmoniju te u dobrim uvjetima čuvanja može izdržati barem dvije godine. A izvrsno paše uz široko paletu morskih plodova, ja sam ga osobno kušao uz kozice sa žara i kombinacija je bila sjajna.

Ime vina: Gotes del Priorat

Godina berbe : 2013.

Proizvođač: Portal del Priorat

Lokacija: Priorat / Španjolska

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Odležani ramstek sa žara

Ocjena :  9,1 / 10

Čaša : Riedel Extreme Restaurant Cabernet glass

Cijena(mpc): 126,00 kn (Cicibela Rovinj, na upit)

Gospodin Boris Ivančić je jedan od važniji čimbenika Hrvatske vinske scene jer sa svojom tvrtkom Vivat Fina vina, već godinama predstavlja, bitnu kariku u ponudi vina iz cijeloga svijeta, no posebnu ljubav predstavljaju mu vina s Iberijskog poluotoka. Nedavno mi je poslao na kušanje vrlo interesantno vino koje proizvodi jedan od najpoznatijih španjolskih arhitekata Alfredo Arribas, koji ima veliku strast za vinom te je 2001. pokrenuo vlastitu vinariju Portal del Priorat. Ova avangardna vinarija u potpunosti je integrirana u krajolik posebnim dizajnom s prekrasnim pogledom na okolinu. Priorat se nalazi oko 60 km od Barcelone i bio je jedan od važnijih španjolskih vinskih regija prije napada filoksere, a krasi ga jedinstveni terroir sa strmim brdima i terasama. U svijetu vina vrlo čest je slučaj da vrlo uspješni ljudi iz drugih branši ulažu novac u vinski biznis. Nerijetko ćete susresti na tržištu vina poznate poput pjevača zvijezda kao što je Sting, glumaca Marcela Mastrojania ili Gerarda Deparieua. Čak i poznati sportaši ulažu u vina, poput vozača F1 Jarna Trulija ili pak Barcinog veznjaka Inieste čije sam Vam vino već predstavljao. Danas bih sa Vama podijelio moje viđenje vina Gotes del Priorat  crvenog vina iz vinogorja Priorata. Ovo vino je mješavina sorti  grenache , carignan i cabernet sauvignon, nakon berbe sorte su odvojeno macerirane i vinificirane te su kasnije odležavale 14 mjeseci u francuskim malim barrique bačvicama. Vino ima lijepu živahnu rubin crvenu boju, sa malo tamnijim rubovima, te je bistro i gusto! Intenzivnost mirisa je izražena, bocu sam pred kušanje otvorio pola sata da bi se  malo nadisalo a miris je fin i ugodan !Na prvi nos dolazi mi nota borovnice, kasnije se javlja malo čokolade praćeno sa začinskom notom papra. Kasnije dolazi i malo cedrovine sa malo džema od ribiza, te onda ipak malo vanilije. Vino je suho, toplo i djelomično mekano a sa druge strane ugodno svježe, finih tanina te fine mineralnosti i punoga tijela. Vino je uravnoteženo sa dobrom intenzivnošću okusa, te solidnoj trajnosti okusa i dobrom kakvoćom okusa a na retro okusu dolazi mi nota borovnice. Vino je harmonično, spremno za ispijanje mada ne treba žuriti, jer u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem 5-6 godina.

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter