Enoteka: Bodega Iniesta


Imamo sve više primjera ulaganja poznatih u vinogradarstvo i vinarstvo. Nedavno sam pisao o vinu kojeg radi obitelj Igora Štimca, a osobno sam kušao i vina koja radi poznati F1 vozač Jarno Trulli kao i obitelj poznatog talijanskog glumca Marcella Mastroianija.

Za mog nedavnog posjeta Barceloni kušao sam i vina koja radi obitelj jednog od najboljih igrača svijeta - Barceloninog veznjaka Andresa Inieste. Bodega Iniesta počinje s radom 90-ih godina kada je Andresov otac José Antonio Iniesta započeo ovaj projekt sadnjom 10 hektara vinograda. Posao je išao dobro te su se razvili do današnjih 120 hektara vinograda, a i sin je postao mega popularan što uopće nije loše za plasman i prodaju vina. Bodega Iniesta smještena je u mjestu Fuentealbilla u pokrajini Albacete. Proizvodnja se nalazi u modernoj vinariji, od sortimenta uzgajaju autohtone sorte vinove loze: macabeo, bobal, graciano, tempranillo, a od međunarodnih sorti chardonnay, petit verdot i sauvignon blanc. Vina se proizvode u nekoliko linija, a ja sam probao bijelu i crvenu kupažu "Corazon Loco" (ludo srce).

Danas ću s vama podijeliti moje viđenje crvene kupaže, rađene od 50 posto tempranilla i 50 posto syraha. Nakon berbe, vino je provelo 15 dana u fermentaciji s odabranim kvascima, slijedila je maceracija od 14 dana, kasnije je veći dio vina odležao osam mjeseci u inox bačvama, a manji dio u rabljenim hrastovim bačvama, pa onda još četiri mjeseca u boci pred puštanje na tržište. Vino ima lijepu rubin-crvenu boju s ljubičastim rubovima, djelomično je gusto i bistro. Miris je intenzivan i razigran, na prvu dolaze note maline i kupine, te se kasnije javlja i malo cvjetnih nota ljubičica, onda dolaze začinske note - malo vanilije i klinčića. Vino je suho, djelomično toplo i gusto, također djelomično mekano. S druge strane je svježe, blago tanično i ukusno, krasi ga puno tijelo. Ima solidnu ravnotežu i lijepu trajnost u ustima, elegantno je i pitko. Mislim da je harmonično te spremno za pijenje uz lagana mesna jela. (E. PERDEC)

Ime vina: Cuvee Corazon Loco tinto

Godina berbe: 2012.

Proizvođač: Bodega Iniesta

Lokacija: Fuentealbilla/Albacete

Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: janjeća rebarca

Ocjena: 8,6/10

Cijena (mpc): 37,00 kn (Wine Searcher)


Podijeli: Facebook Twiter