Enoteka: Bock Kadarka

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Kadarka
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: Vinarija Bock Jozsef
Lokacija: Villany/Mađarska Baranja
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: pačji confit
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 70,00 kn (kod proizvođača)

Nedavno sam posjetio gradić Villany koji se nalazi u srcu mađarskog dijela Baranje. Udaljen je nekih 30 kilometara od Belišća, nakon granice prođe se kroz gradić Harsany te se vrlo brzo stiže u Villany. S lijeve strane ceste prema Villanyu dominira brdo Nagyharsány s 500 metara nadmorske visine te se njegovi obronci spuštaju prema Villanyu i na njima počinju kvalitetni vinogradi podignuti na bijeloj glineno-vapnenastoj zemlji.

Vinsku kuću Bock upoznao sam na jednom od sajmova "ProWine" u Düsseldorfu te ostao iznenađen kvalitetom njihovih vina. U ovom kraju od davnina živi njemačka nacionalna manjina, pa se uz cestu mogu vidjeti tabele s njemačkim i mađarskim jezikom. Familija Bock vuče njemačke korijene a prijevod prezimena na hrvatski je Jarac. Tradicija vinarstva u familiji Bock traje od 18. stoljeća svih devet generacija, no nakon Drugog svjetskog rata zemlja im je nacionalizirana.

Ali, nakon Mađarske revolucije 1956 godine, uspjeli su 1958. otkupiti manji posjed te pokrenuti proizvodnju vina. Padom komunizma vinarija Bock afirmirala se kao jedan od pionira novog mađarskog vinarskog vala.

Danas vinarija ima 70 hektara vlastitog vinograda i još sa 70 otkupljuje od kooperanata. Uz modernu vinariju posjeduju i pansion sa 17 soba i jako dobar restoran i, naravno, moderan podrum. Sortiment podruma se sastoji od međunarodnih i domaćih sorti, a ja ću vam predstaviti vino sorte kadarka. Njeno je daljnje porijeklo sa Skadarskog jezera, a rasprostranjena je po zemljama Balkana. U Bugarskoj je poznata pod imenom gamza.

Vino je iz berbe 2011., grožđe je brano u prvom tjednu rujna, nakon tri dana maceracije i fermentacije vino je odležalo 12 mjeseci u rabljenim barrique bačvicama. Ima lijepu prozirnu rubin boju koja neodoljivo podsjeća na boju crnog pinota, vrlo bistro je te naginje prema boji višnje, djelomično je gusto mada ide prema gustome.

Intenzivnost mirisa je izražena, ugodna i fina, pogotovo kada se vino malo otvori i nadiše. Prvo sam osjetio višnju u kombinaciji s čokoladom pomiješanu sa začinima kao što je crni papar, potom i malo klinčića te cimeta. Nakon otvaranja osjetio sam i malu notu cedrovine te slatkastu notu aromatiziranog duhana.

Vino je suho, toplo te djelomično mekano, također ugodno svježe, Krase ga fini tanini, te ugodna slanost. Ima puno tijelo, uravnoteženo je s intenzivnim okusom. Trajno je a na retro okusu ima lijep okus vanilije i malu gorčinu višnje. Vino je fine kakvoće i lijepe harmonije te spremno za ispijanje. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter