Enoteka: Bijelo od crnog


Ime vina: Misal blanc de Noir
Godina berbe: 2010.
Proizvođač: Pjenušci Peršurić
Lokacija: Pršurići/Istra
Temperatura serviranja: 6-8 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: oštrige iz Limskog kanala
Ocjena:  8,8/10
Cijena (mpc): 149,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Pjenušci Peršurić neprikosnoveni su lideri na hrvatskoj sceni vina sa mjehurićima. Sve je krenulo početkom devedesetih godina prošlog stoljeća kad je Đordano Peršurić iz radoznalosti napravio prve pjenušce.

Za našu eno-gastro scenu jako je dobro da je puno vinara počelo slijedit njihov primjer i raditi pjenušac, neki vrlo uspješno, a neki malo manje uspješno. Peršurići su nedavno  uspiješno tržištu predstavili i osmu etiketu pjenušca "Misal blanc de noir" ili bijelo vino od crnoga grožđa.

Kako mi je nedavno Katarina rekla još im nedostaju dvije etikete pa da kompletno tržište bude zadovoljeno, tada bi imali pjenušac za svačiji gušt. Pjenušci Peršurić godišnje proizvedu 40.000 boca pjenušca, sa svojih 5,5 hektara vinograda plus otkup od kooperanta koji su svi u blizini sela Pršurići.

Ovaj pjenušac dobiven je od grožđa iz kišne berbe 2010., a sama berba je bila u mladom vinogradu koji je posađen 2006. na toponimu Petrovac u neposrednoj blizini sela  Pršurići, loza raste na dubokoj istarskoj crvenici na nadmorskoj visini od 150 metara.

Ovim nasadom Peršurići ukupno imaju 2,5 hektara pinota crnoga, što je u Istri najozbiljniji nasad pinota crnoga uz onaj vinarije Capo u Fernetićima. Za pjenušce je berba barem 15 dana ranija od vina da bi se sačuvale dobre kiseline pa se nakon muljanja grožđa odmah išlo na odvajanje mošta od kožice pa u prešu. Ovaj moment je vrlo bitno pogoditi kada se radi bijelo vino od crnog grožđa. Nakon prve fermentacija, slijedila je druga u boci koja je bila devet mjeseci nakon berbe, a degožman se izvršio 26 mjeseci nakon berbe i tada se je pjenušcu dodao ekspedicijski liker te je on sada brut s osam grama neprovrela šećera.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s malo tamnijim rubovima, kristalno je bistro te djelomično gusto a čašu ispunjava puno malih sitnih i brzih mjehurića koji dugo traju. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, mjehurići malo nadražuju nos a iz njih izvire voćna nota zrele naranče, potom kora dvopeka te onda i mala nota kvasca, kasnije se otvara i miris croisanta.

Vino je skoro suho, ima oko 8 g/l neprovrela šećera, djelomično je toplo i mekano. Ima lijepu svježinu i solidnu mineralnost, krasi ga puno tijelo. Vino ima dobar balans između tvrde i meke strane, intenzivnost okusa mu dugo traje, a na after tasteu ima notu gorkoga pomiješano sa notom manga. Vino je harmonično i spremno za ispijanje u danima babljeg ljeta koji nam slijede, odlično paše uz svježe oštrige s Limskog kanala. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter