Enoteka: Bijelo od bijelog

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Misal blanc de blancs
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvođač: Pjenušci Peršurić
Lokacija: Pršurići, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 6-8 Celzija
Gastro-preporuka: oštrige na ledu
Ocjena: 8, 9/10
Cijena (mpc): 150,00 kuna (Cicibela, Rovinj)

Odmah na početku moram priznati da je ovaj pjenušac, od svih hrvatskih, najbliži baznom šampanjcu. Prvenstveno zato jer je napravljen samo od grožđa sorte chardonnay te zato jer je bez "dosage" ili ekspedicionog likera kojim se nakon degožacije određuje smjer pjenušca. Kada imamo ovakav slučaj da je pjenušac dobiven samo od sorte chardonnay, onda se u naziv vina dodaje i blanc de blancs, što u prijevodu znači bijelo od bijeloga ili bijeli pjenušac isključivo od bijeloga grožđa.

Naime postoji i pjenušac koji se zove blanc de noir, što, pak, znači bijelo od crnog, no ovaj pjenušac koji će biti osma etiketa iz podruma Peršurić je još uvijek u fazi nastajanja te ga u dogledno vrijeme očekujemo na tržištu. Naime, moram vas podsjetiti da se od crnog grožđa može napraviti bijelo vino, a od bijelog grožđa crno vino ne može.

Grožđe za ovaj pjenušac dolazi s položaja Petrovac u neposrednoj blizini mjesta Bačva te se nalazi na 180 metara nadmorske visine, na crvenoj zemlji. Ovaj pjenušac je napravljen od grožđa iz berbe 2008., a brano je ranije nego što je uobičajeno, tako da je početak berbe bio 20. kolovoza.

Na taj način se dobije grožđe koje još nije do kraja zrelo ili nedajbože prezrelo te ima lijepe i visoke kiseline, što je za pjenušac od krucijalne važnosti. Nakon berbe nema maceracije, nego vino fermentira u inoksu te odležava do proljeća sljedeće godine i onda se puni u boce i dodaje mu se kvasac iz vlastite proizvodnje te tada polako počinje prelaziti u pjenušac.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju sa zlatnim nijansama. Kristalno je bistro i djelomično gusto. Krasi ga veliki broj mjehurića koji lijepo traju i tvore prekrasnu perlažu. Intenzivnost mirisa je izražena i vrlo fina, prvo mi dolazi nota kore kruha, potom i kroasana. Nakon toga slijedi nota citrusa s limunovom koricom, a onda i malo cvijeća u obliku brnistre i ružinih latica.

Zadnja mi je nota zrele kruške. Dakle, vino je kompleksnog mirisa. Suho je, djelomično toplo i djelomično mekano, s druge je strane svježe te mineralno i ukusno te punoga tijela. Uravnoteženo je, izražene intenzivnosti okusa te fine trajnosti u ustima i jako fine kakvoće. Harmonično je i spremno za konzumaciju, a preporučio bih ga za nadolazeća božićno-novogodišnja slavlja, pa ako bi se uz njega našlo i malo oštriga iz Limskog kanala, doživljaj bi bio potpun. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter