Enoteka: Bijeli konj

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Château Cheval Blanc
Godina berbe: 2001.
Proizvođač: Château Cheval Blanc
Lokacija: Saint-Émilion in the Bordeaux, Francuska
Temperatura serviranja: 14-16 Celzija
Ocjena: 9,4/10
Cijena (mpc): 6.030,00 kuna (Cicibela Rovinj, na upit)

Francuski Bordeaux je najznačajnija svjetska vinska regija. Iz nje potječu najrasprostranjenije sorte crnog grožđa - merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc - koje su se rasprostranile diljem kugle zemaljske, ali najbolja i najcjenjenija vina od ovih sorti ipak još uvijek dolaze upravo iz Bordeauxa.

Najbolja vina po klasifikaciji u Bordeauxu spadaju u prvi red ili Premiers Crus, a tu ubrajamo: Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Margaux, Château Haut-Brion te Château Mouton Rothschild. Ova klasifikacija uspostavljena je 1855. godine te se po njoj ravnaju ostale.

Naravno da su vina iz prvog reda i najskuplja te njihove cijene odličnih berbi dostižu cifre u tisućama eura za bocu. Château Cheval Blanc spada u klasifikacijsku grupu Premiers grands crus classés A, što je prvi do najboljeg.

Sva vina iz Bordeauxa su mješavina ove tri poznate sorte, gdje u pravilu većinom dominiraju cabernet sauvignon i merlot te cabernet franc koji je često u manjini. No, cheval blanc je iznimka te u njemu dominiraju cabernet franc (58 posto) i merlot (42 posto). Posjed Château Cheval Blanc nalazi se na krajnjem sjeverozapadu Saint-Emiliona, na granici s Pomerolom.

Godine 1832. kupila ga familija Ducasse koja je u sljedećih 20 godina okrupnila posjed te su posadili dosta caberneta franca na najboljim položajima. Veliku zaslugu obitelj Ducasse imala je zbog primjene sustava odvodnje koji je pažljivo konstruiran da bi se spriječilo poplavljivanje vinograda, prvi takve vrste u Saint-Emilionu.

Château je ostao u obitelji Ducasse do 1998., kada je prodan Bernardu Arnaultu, predsjedniku luksuzne grupacije LVMH, i belgijskom biznismenu Albertu Frereu. Oni su čuvenog Pierrera Lurtona postavili za generalnog direktora podruma koji također upravlja čuvenim podrumom Château d'Yquem.

Vino krasi prekrasna granatnocrvena boja, bistro je i djelomično gusto. Kompleksnost mirisa je bogata, iz čaše izvire intenzivan miris odlične kakvoće.

U mirisu se prvo otvara vanilija, potom dolaze note šumskog voća. Zatim se osjeti i nota prašnjavoga, što se rijetko susreće kod vina. Kasnije se otvaraju čokolada, crni papar i malo cedrovine te nakon dužeg vrćenja u čaši i šljiva.

Vino je suho, djelomično toplo te mekano s druge strane, ugodno je svježe, tanično s čak možda još malo zelenih tanina te jako ugodne mineralnosti. Ima puno tijelo, uravnoteženo je te ima intenzivan okus vrlo dugog trajanja, osjećam čokoladu u retrookusu. Vino je u odličnoj formi, no konzumacija može pričekati još koju godinu. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter