Enoteka: Benvenuti Malvazija i Casanova di Neri


Istarski vinari počeli su polako spremati svježe malvazije za puštanje na tržište. Davno je pala u vodu parola da se malvazija pušta u prodaju početkom lipnja. Pred sedam-osam godina jedan od oslonaca istarske vinske scene (neću ga imenovati) priznao mi je da će pustiti malvaziju na tržište već u ožujku, protivno svojoj volji, jer ga je strah da ako on ne da klijentu vino, dat će mu ga netko drugi, a klijenti će ga jednostavno zaboraviti i okrenuti se drugom vinaru. Nažalost ovo o čemu govorimo zove se tržišna utakmica i često se ne igra po pravilima.

Pravu revoluciju na tržištu napravila su vina Laguna kada je njihova redizajnirana Malvazija iz berbe 11 izašla na tržište već u prosincu iste godine. Taj je moment mnoge vinare potaknuo da vina spreme ranije, te da ih se već krajem veljače može otpremiti za tržište. Nedavno sam  zbog recenzije slatkog terana posjetio vinariju Benvenuti te su mi već tada rekli da planiraju vrlo brzo prvu seriju malvazije iz berbe 2014. pustit na tržište, jer jednostavno 2013. više nemaju. Tako da ćemo danas probati svježu Malvaziju Benvenuti iz  jako čudne berbe 2014. Grožđe brano sa raznih položaja oko Kaldira na nadmorskoj visini od 250 do 400 metara. Vino ima slamnato žutu boju sa zelenkastim  odsjajem kristalno je bistro i djelomično gusto.

Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, vrlo prijatan, čak mogu reći mladenački svjež i razigran. Na prvom nosu, dok čaša miruje prevladavaju note citrusa potom zelene jabuke, a nastavljaju se cvjetna note bagrema sa malo breskve a potom slijedi nota travnatog u obliku mlade trave čak mi dolazi nota mladoga luka. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano.

Ove godine malvazije zasigurno neće imati problema sa svježinama, tako da ovo vino ima lijepu svježinu te jako dobru mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je ugodno postojana, na after testu javlja se ponovno nota breskve. Kakvoća vina je fina, vino je harmonično i spremno za trošenje, a preporučam ga uz uskršnje delicije poput fritaje sa šparugama i mladim lukom te špaletom điravolta.

Ime vina: Malvazija Istarska

Godina berbe: 2014

Proizvođač: Vina Benvenuti

Lokacija: Kaldir, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Fritaja sa mladim lukom, šparugama i špaletom

Ocjena: 9/10       

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena(mpc)  : 47,00 kn (Cicibela Rovinj)

 

Talijanska vina: Casanova di Neri

Pred nekoliko dana sreo sam starog poznanika, koji je nedavno posjetio Toscanu te smo se složili da bilo kojeg Istrijana bez problema možeš teleportirati u Toscanu, jer će se tamo snaći bez problema i brzo se aklimatizirati na okolinu. Stara je priča da Istra želi biti poput Toscane i dobro je da nam je jedna takva regija uzor jer stvarno imamo i dosta sličnosti kako u krajoliku tako i u ljudima. Pošto je moj prijatelj ljubitelj brunella, a prolazio je u blizini Montalcina pitao me je koji brunello da donese da ga probamo.

Uputio sam ga u sjajan wine shop Bruno Dalmazio u Montalcinu i poručio da je jedan od mojih favorita Casanova di Neri, on me poslušao te donio tek na tržište puštenu berbu 2010., koju sam opisao. Ova moderna vinarija nalazi se u podnožju Montalcina te smo je Karin i ja imali čast posjetiti za vrijeme našeg medenog mjeseca provedenog u Montalcinu. Srdačno su nas primili i bili sjajni domaćini, bez obzira što dolazimo sa njima minornog tržišta. Vino ima lijepu rubin crvenu boju, s malo tamnijim rubovima i svjetlijom sredinom, bistro je i gusto. Vino je bilo dekantirano sat vremena te se je nakon točenja u čašu polako počelo otvarati, intenzivnost mirisa mu je izražena a miris je fin, i ugodan te je svaki slijedeći gutljaj sve bolji i bolji. Vino se je počelo otvarati s malo dimnih nota, koje su slijedile zemljane praćene s diskretnim prženim lješnjacima.

Kasnije se javljaju note sa zrelim višnjama i suhim šljivama praćene notom čokolade s malo sitno mljevene kave što sve govori da to vino ima bogatu kompleksnost mirisa. Vino je suho i toplo, mekano i baršunasto, a s druge strane ugodne svježine i lijepih mekanih, nježnih tanina te sjajne mineralnosti, vrlo ukusno i krasno se pije, vrlo sočno vino s punim tijelo. Vino ima sjajan balans između tvrde i meke strane, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost je poprilično duga i traje dobrih par minuta u ustima, kakvoća vina je izvrsna, ima sjajnu harmoniju i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem 15 godina. Preporuka jela je odležana govedina, ja sam ga kušao uz Fiorentinu odležanu preko 30 dana. Ja sam ovo vino kušao prije nego je izašla informacija da je po Parkeru dobilo 100/100 bodova, a ja sam ga tada ocijenio sa visokih 97 bodova i neću mijenjati svoju ocjenu.

Ime vina: Brunello di Montalcino Tenuta Nuova

Godina berbe: 2010

Proizvođač: Casanova di Neri

Lokacija: Montalcino, Toscana

Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija

Gastro preporuka: Fiorentina sa žara

Ocjena: 9,7/10   

Čaša: Brunelo Vinum Riedel Glass

Cijena (mpc): 475,00 kn (Cicibela Rovinj-na upit)


Podijeli: Facebook Twiter