Enoteka: Benazićev Muškat žuti

Ilustracija
Ilustracija

Mala obiteljska vinarija Benazić polako, ali sigurno probija se na istarsku vinsku scenu. Nositelj posla je Neven Benazić, no, iza njega stoji cijela obitelj koja se svojski trudi da njihova vina budu svake godine sve bolja. Prije desetak godina Neven podiže prve nasade vinograda kojih danas ima oko četiri hektara na dvije pozicije: Sveta Katarina na Pićanštini, odakle Benazići potječu, i na Medulinskoj cesti, mikrolokacija Canpanož. Sjedište vinarije je u Puli na Valdabečkom putu.

Danas ću se osvrnuti na Benazićev muškat žuti Lucija iz berbe 2011. koji je na ovogodišnjoj Vinistri u Poreču bio uvjerljivo najbolje ocijenjeni muškat od svih ponuđenih. Berba je bila krajem rujna, te je onda grožđe sušeno na slami u podrumu do sredine prosinca. Tada je krenulo na obradu i nakon kratke maceracije, fermentiralo je u inox bačvama do lipnja te je odležavano u inoxu do punjenja u boce, u kojima je provelo još četiri mjeseca pred plasman na tržište. Proizvodnja je mala, sadrži 500 boca zapremine 0,5 litre. Grožđe je raslo na toponimu Bušeniga što se nalazi na padinama koje se spuštaju prema dolini rijeke Raše te su na nadmorskoj visini od 350 metara, vinograd je na crvenoj zemlji te samoga muškata ima oko jedan hektar, ostalo otpada na malvaziju, teran te cabernet sauvignon i malo gamaya. Ova mikrolokacija ima izvrsne uvjete za uzgoj vinove loze te su se domaći ljudi odvajka u tom kraju bavili vinovom lozom. Položaji su izvrsno osunčani a imaju i stalnu cirkulaciju zraka koji dolazi ili s obronaka Učke ili dolinom rijeke Raše s mora.

Vino ima prekrasnu boju karamele s rubovima boje meda kestena. Kristalno je bistro i gusto, a intenzivnost mirisa je izražena i jako ugodna te vraća u djetinjstvo aromama što podsjećaju na pečenu dunju i med od kestena. Kasnije se otvara i nota karamele i suhe marelice te zašećerene narančine kore. Vino je slatko, toplo i mekano, svježe i vrlo ukusno te ga krasi puno tijelo. Ima lijepu ravnotežu između lijeve i desne strane, u ustima je intenzivnoga okusa i dugo traje. Ima izvrsnu kakvoću i harmonično je te spremno za konzumaciju. Na after-tasteu dominira nota dubrovačke rožate i meda od kestena. U dobrim uvjetima čuvanja može poživjeti bar još 6-7 godina.

Ime vina: Muškat žuti

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vinarija Benazić

Lokacija: Pula/Istra

Temperatura serviranja: 8-10 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: nabujak od čokolade

Ocjena:  8,9/10

Cijena (mpc): 180 kn (kod vinara)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter