Enoteka: Barun Turković

Graševina Turković
Graševina Turković

Ime vina: Graševina Turković
Godina berbe: 2012.
Proizvođač: Kutjevo d. d.
Lokacija: Kutjevo/Slavonija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: rižot
Ocjena: 8,9/10
Cijena (mpc): 65,00 kn (Cicibela Rovinj)

Proizvodnja vina u Kutjevu stara je skoro 800 godina, a kutjevačka vinarija simbol je razvoja u cijelome gradu. Danas u vlasništvu Envera Moralića, poduzetnika koji je bogatstvo stekao u naftnom biznisu. Prije njega razni su gospodari upravljali ovim dobrom, no, preporod je počeo kada ga je 1882. kupila hrvatska velikaška obitelj baruna Turkovića iz Karlovca koji je upravljao imanjem sve do 1945. godine kada je podrum nacionaliziran čime nastaje i u socijalizmu uspješni i poznati PIK Kutjevo.

Ovaj kombinat je godinama bio rasadnik dobrih vinara, između ostalih i Vlado Krauthaker je godinama bio enolog u PIK-u Kutjevo. Djelatnost kombinata nije samo vinarstvo i vinogradarstvo, nego i sjemenarstvo, prehrambena industrija i stočarstvo.

Graševina je najzasađenija hrvatska sorta vinove loze, a Kutjevo je sinonim za graševinu te se u njemu možete i prošetati na Trgu graševine ali i uživati na jednom od najboljih festivala graševine. Kutjevo d. d. proizvodi razne tipove graševine, od velikih pakiranja, litrenih te nekoliko različitih kvalitetnih i vrhunskih graševina, sve do pjenušca i ledenih berbi.

No, ja bih se danas osvrnuo na jedno posebno izdanje kutjevačke graševine iz berbe 2012., koja je posvećena Zdenku i Greti Turković. Njihov "Ampelografski atlas" je temeljno djelo hrvatske vinske kulture, te mi se jako svidjela gesta da su dobili svoje vino. Grožđe za ovo vino brano je na položaju Vetovo, a berba je bila sredinom rujna.

Vino ima lijepu slamnato-žutu boju s malo zelenkastih tonova, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena i vrlo fina, na nosu se pojavljuje nota žute jabuke te malo grejpfruta a onda osjetim i malo nota bijeloga cvijeća. Kasnije se miris razvija prema travnatim notama ali i pomalo suhom voću te čak noti badema.

Vino ima nešto neprovrela šećera, djelomično je toplo i mekano, a s druge strane ipak svježe i ugodno mineralno te ga krasi srednje tijelo. Vino ima dobar balans između lijeve i desne strane, dobru intenzivnost u ustima te dobru trajnost i dugačak finiš s finim voćnim after-tasteom. Vino bi se odlično sljubilo sa starim valsabbionskim receptom - rižotom sa škampima i melonom serviranim u siru. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter