Enoteka: Barun iz Loire

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Baron de L, A. C. Pouilly-Fumé
Godina berbe: 2006.
Proizvođač: Château du Nozet, Baron de Ladoucette
Lokacija: Pouilly-Fume, dolina rijeke Loire, Francuska
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastropreporuka: tagliatelle s jastogom
Ocjena: 9/10
Cijena (MPC): 594 kn (Cicibela, Rovinj)

Dolina rijeke Loire jedna je od poznatijih francuskih vinskih regija, kojom teče njihova najduža rijeka. Loire izvire u središnjoj Francuskoj, a u Atlantski ocean utječe u gradu Nantesu. Regiju dijelimo u pet dijelova, od zapada prema istoku: Pays Nantais, Anjou, Saumur, Touraine i Gornja Loire.

U najistočnijem, skoro pa zabačenom dijelu Gornje Loire nalaze se dva vrlo bitna vinogorja: Pouilly-Fume i Sancere, na suprotnim obalama rijeke, a iz njih dolaze možda najbolji sauvignoni na svijetu. Prije nekih 10 godina probao sam prve velike sauvignone iz tih krajeva i jako dobro sam ih zapamtio - bili su to Pouilly-Fume Silex od Didiera Dageneaua te Baron de L od De Ladoucettea. Danas bih s vama podijelio svoju impresiju o Baronu de L iz berbe 2006.

Familija De Ladoucette ima ovaj posjed u Pouilly-Fumeu, jedan od najprestižnijih u cijeloj dolini Loire. Nastao je 1787. i bio je u vlasništvu jedne od vanbračnih kćeri kralja Luja XV. De Ladoucette preuzima posjed 1972. godine i otad kreće uspon ove vinarije.

Baron de L prestižno je vino, koje De Ladoucette radi samo u iznimnim godinama. Grožđe je brano ručno s odabranih najboljih vinograda koji okružuju prekrasni Chateau du Nozet. Vinogradi su u prosjeku stari 40 godina, a prinos po trsu je mali, dovoljno da se napuni 50.000 boca. Inače, vinarija posjeduje 100 hektara, na kojima je 12 odvojenih vinograda.

Vino ima lijepu slamnato žutu boju sa zelenkastim tonovima i tamnijim trbuhom. Kristalno je bistro te djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a kakvoća jako fina. Kod ovog vina prvo dolazi miris, tipičan za odležane sauvignone iz Loire - miris mačjeg urina ili "pipi di gatto". Slijedi nota livadnog cvijeća pa bazge, šparuga, a onda i korica limuna te mala nota morskih algi i mokrih morskih stijena.

Vino je suho, djelomično toplo, mekano, a s druge strane ima lijepu svježinu te tipičnu i prepoznatljivu mineralnost. Tijelo vina je srednje jako. Djelomično je uravnoteženo jer malo preteže desna, tvrda strana. Okus je također intenzivan te se mineralnost osjeća i na retro okusu. Dugo traje u ustima, fine je kakvoće, harmonično i spremno za konzumaciju. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter