Enoteka: Barely Legal i Tereza belo


Piše Emil PERDEC

 

Istarska vina

Ime vina: Barely legal

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Vina Matošević

Lokacija: Krunčići, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja: 4-6 stupnja Celzija

Gastro preporuka: riblja hladna predjela

Ocjena: 9/10

Čaša:  Sommeliers Champagne Riedel Glass

Cijena (mpc):105,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Te ratne 1994. nije baš bilo sretno vrijeme za pokretanje posla u Hrvatskoj. No mladi i poduzetni Ivica Matošević imao je viziju da će u Istri vinarstvo i vinogradarstvo opet biti vrlo bitna grana koja će vrlo brzo, uz turizam i gastronomiju, predstavljati jednu od

najljepših priča na ovome poluotoku. Matošević je 18 godina to jest

punoljetnost bavljenja vinarstvom obilježio izdavanjem knjige

interesantna naslova "Barely legal" (Jedva punoljetan).

Predstavljanje knjige održano je početkom veljače u zagrebačkom klubu Gastronomadi, autor knjige je Matoševićev dugogodišnji prijatelj i kroničar druženja na istarskoj vinskoj sceni, splitski književnik Zlatko Gall. U knjizi možete čitati ne samo o vinariji Matošević, nego je ona svojevrsni prikaz istarske vinske scene u proteklih dvadeset godina. No Barely legal nije samo ime knjige nego je Matošević tako nazvao i svoj pjenušac. Ovaj pjenušac je mješavina chardonnaya sa oko 90 posto, a ostatak otpada na malvaziju istarsku od koje je bazno vino odležavano u barrique bačvicama te je napravljeno u zadnje vrijeme vrlo popularnome stilu: brut natur ili zero dosage što znači da se u pjenušac nije dodavao ekspedicijski liker. Prvi Barely legal nosi na etiketi broj 18 te je on dobiven od grožđa iz berbe 2012. koja je bila točno 18 godina od postojanja vinarije, a sada je već na tržištu novi sa brojkom 19, koja je iz berbe 2013. godine. Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Barelya s brojem18, kojeg sam kušao na vinskoj večeri koja se redovito tijekom ljetne sezone održava na prekrasnoj terasi restorana Bacchus u sastavu hotela Laguna Parentium. Vino krasi lijepa slamnato žuta boja, kristalno je bistro, djelomično gusto, pjenušac lijepo perla, a iz čaše izvire mnogo sitnih i brzih mjehurića. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena i jako fina, a na prvi miris javlja se nota bijeloga cvijeća praćena notom prepečenca i malo vanilije. Kasnije polako dolazi nota agruma poput naranče i malo ananasa. Vino je suho, djelomično toplo  djelomično mekano, ugodne svježine te vrlo pitko i ukusno, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo sa solidnom intenzivnošću i dobrom trajnosti okusa, a na after tasteu javlja se kroasan s vanilijom. Vino je harmonično u izvrsnoj formi za ispijanje te bih ga rado preporučio uz hladna morska predjela, pogotovo carpaccia.

Slovenska vina

Ime vina: Cuvee Tereza belo

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Vina Boris i Valter Sirk

Lokacija: Višnjevik, Goriška brda

Temperatura serviranja: 12-14 stupnja Celzija

Gastro preporuka: Riba u pećnici

Ocjena:  9/10

Čaša: Sommeliers Chablis Riedel Glass.

Cijena (mpc): 95,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Već stoljećima na našim prostorima Slovenci i Hrvati imaju kvalitetne dobrosusjedske odnose. Doduše malo se ponekad svađamo oko nekih tema kao što su: teran, Piranski zaljev i sličnih stvari, ali u suštini smo si dobri susjedi. Slovenci vole doći na naše more, mi na njihova brda, mi volimo njihova vina oni vole naša, ali razlika nastaje kad se priča o muzici. Jako malo Hrvata nešto zna o slovenskoj muzici, čast izuzecima, dok pak Slovenci jako vole hrvatsku muziku poput :Severine, Rozge, Gibonija, Olivera, Miše, Hladnog piva i tako dalje. Međutim neki su slovenski vinari otišli korak dalje pa su svoja vina nazvali po omiljenim hrvatskim pjevačima. Naime vinar Valter Sirk iz Višnjevika malog mjesta u neposrednoj blizini Dobrova, na samoj talijansko – slovenskoj granici, svoja je dva vina nazvao po poznatoj Dubrovačkoj primadoni Terezi Kesoviji – Tereza belo i Tereza rdeče. U tom lijepom kraju Sirk je često prezime, pa tako odmah preko granice u Italiji stoluje Joško Sirk koji radi najbolji ocat u ovom dijelu Europe, a ima i izvrstan restoran s jednom Michelinovom zvjezdicom. Dakle danas bi s vama podijelio svoje viđenje cuveea Tereza belo iz berbe 2011., koji se sastoji od 50 posto chardonnaya, 30 posto pinota beloga i 20 posto malvazije. Nakon ručne berbe vino ide na maceraciju od desetak sati pa onda na školovanje u rabljene barrique bačvice na period od 18 mjeseci. Vino krasi lijepa tamnija slamnato žuta boja, te je kristalno bistro i dosta gusto! Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris fin i ugodan, na prvi nos dominira mi nota vanilije koju slijedi začinska nota muškatnog oraščića, a potom ide nota suhe trave sa još malo note tostiranih lješnjaka i malo maslaca te mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata.

Vino je suho, toplo i mekano, s druge strane djelomično je svježe, iako bijelo vino, ipak ima tanine koji su fini i nježni, a vino ima jako dobru mineralnost te ga krasi puno tijelo. Vino je djelomično uravnoteženo, jer ipak malo dominira lijeva meka strana, intenzivnost okusa je izražena te vino ima dobru trajnost u ustima a na after tasteu osjećam malo gorčine badema inače tipične za malvaziju. Vino je harmonično i lijepo se pije te ga treba piti sada a ne čuvati predugo, preporučujem ga uz ribu iz pećnice.


Podijeli: Facebook Twiter