Enoteka: Banko malvazija i Modri pinot


Najveće iznenađenje ovogodišnje Vinistre priredio je skromni i samozatajni vinar Mario Banko, dugogodišnji ugostitelj koji u Zelenoj laguni s familijom vodi dva lijepa restorana dok se vinom ozbiljnije počeo baviti 2007. kada je u rodnim Bašićima pokraj Tinjana otvorio podrum i kušaonu vina. Mario nam je svojim radom i trudom pokazao da i neke malo poznate mikrolokacije imaju dobar potencijal, kao i na primjer kada je vinarija Benvenuti pred 10-12 godina kretala u Kaldiru. Dakle, Bankova malvazija istarska iz berbe 2013. proglašena je s ubjedljivim brojem glasova za najbolju odležanu malvaziju na ovogodišnjoj Vinistri.

Berba grožđa za ovu šampionsku malvaziju bila je krajem rujna mjeseca i to na dvije lokacije. Oko 60 posto grožđa došlo je iz Bankovih vinograda s mikro lokacije "Za brajde" s duboke istarske crvenice, a 40 posto dolazi s bijele zemlje, na mikrolokaciji Fernetići pokraj Brtonigle, iz vinograda dugogodišnjih Bankovih kooperanata.

Nakon berbe i fermentacije, vino je stavljeno na odležavanje u inox bačve, te je početkom mjeseca lipnja punjeno u boce, a ukupno je napunjeno oko 7000 butelja. Banko danas obrađuje oko 3 hektara vinograda, a sa prodajom godišnje proizvodnje od oko 10.000 boca nema problema jer većinu plasira kroz vlastite restorane o kojima se brinu supruga i sin Toni. Banko od sortimenta uzgaja: muškat žuti, malvaziju istarsku, cabernet sauvignon i teran. Vino ima lijepu slamnato žutu boja, kristalno je bistro i djelomično gusto. Dok čaša miruje intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan.

Na nosu je najprije malo zatvoren, no kasnije se počinje fino otvarati, te dominira cvjetna ota bagrema, tako tipična za malvazije. Kasnije se javila i travnata nota koja je malo išla prema sijenu, a pratile su je note korice naranče i grejpfruta. Dakle, intenzivnost mirisa mogu okarakterizirati kao bogatu. Vino je suho, djelomično toplo prema toplome, čak mekano a sa druge strane ima solidnu svježinu te sjajnu mineralnost, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo ima sjajnu intenzivnost okusa i odličnu trajnost, a na after tasteu se otkriva gorčina mendule, tipična za malvaziju. Kakvoća je fina a vino krasi izvrsna harmonija. Ja sam ga kušao uz tjesteninu sa šparugama i škampima i zadovoljilo je sve moje okuse i ukuse.
 

Ime vina: Malvazija istarska

Godina berbe: 2013.
Proizvođač: vina Mario Banko
Lokacija: Bašići,hrvatska Istra
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: tagliatele sa šparugama i
škampima
Ocjena: 9,2 /10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena(mpc): 50,00kn (kod vinara)

Klenart

Već dugi niz godina u komisijama na Vinistri susrećem se sa sjajnim enolozima koji dolaze iz različitih zemalja. Ti sjajni vinski stručnjaci uvijek su prilika da čovjek nešto novo nauči i sazna od, uvjetno rečeno, suprotne strane, jer enolozi i sommelieri imaju malo drugačije poglede na vino. Iskusni znalci poput, nažalost prerano preminulog Roberta Ferarinija, Ante Gavranića, Marija Stavera, Iztoka Klenara, Boštjana Zidara, Vlade Krauthakera i drugih izvrsna su prilika da sommelier sazna nešto više o vinu dok još nije došlo u bocu. Među svima njima uvijek se isticao jedan od najboljih slovenskih enologa Iztok Klenar.

Čovjek koji posjeduje bogato enološko iskustvo, dugi niz godina bio je glavni enolog Vinakopera, potom i u podrumu Kutjevo, a danas je i vlasnik obiteljske vinarije Klenart. Vinarija se nalazi u malome mjestu Plavje između Kopra i Trsta, kada se vozite malom sporednom cestom na bivši malogranični prijelaz Plavje. Tradicija je počela 1995. kada su posadili malo chardonnaya i sivoga pinota da bi mogli raditi pjenušce, no danas osim pjenušca imaju izvrsni rose, refošk, cabernet sauvignon i kupažu Vinja.

Danas bih s Vama podijelio moje viđenje Klenarovog Modrog pinota iz berbe 2013., koji je nakon berbe koja je bila krajem kolovoza, maceriran 15 dana, te je poslije stavljen na odležavanje u drvene bačve. Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju, bistro je i djelomično gusto prema gustome. Intenzivnost mirisa je izražena a miris je fin i ugodan, te je sa svakom vrtnjom čaše sve bolji! Vino nisam dekantirao, samo sam ga poslužio u većoj burgundskoj čaši.

Na prvi nos dolazi do izražaja vanilija, a kasnije se javlja nota višnje, te je slijede džemaste note trešnje, potom se javlja kakao praćen s malo cvjetnih nota ljubičice, dakle kompleksnost mirisa je izražena. Vino je suho, djelomično toplo, mekano, a sa druge strane djelomično svježe, s taninima koji su fini, ugodni i mekani, dok je vino ukusno te ga krasi srednje tijelo.

Vino je uravnoteženo ima izraženu intenzivnost okusa, te jako dobro traje u ustima. Na after tasteu prevladava nota crne masline. Vino je harmonično i spremno za ispijanje, mada ne treba žuriti jer ima potencijala za barem 5-6 godina. Pinot modri tradicionalno je idealni pratitelji mesa od patke i guske, no Karin i ja smo ga odlučili kušali uz file od raže sa žara uz malo pečenog krumpira i povrća kao prilog i odlično su se sljubili.

Ime vina: Modri pinot

Godina berbe: 2013.
Proizvođač: vinarija Klenart
Lokacija: Plavje, slovenska Istra
Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzijevih
Gastro preporuka: file od raže
Ocjena: 9,1/10
Čaša: Burgundy Riedel Glass
Cijena(mpc): 70,00kn (Brolo Buje)





Podijeli: Facebook Twiter