Enoteka: Wassmann Cuvee


Lani sam na specijalnom sajmu vina Grand Label Karakter koji je održan 30. studenog i 1. prosinca u Ljubljani i Zagrebu, upoznao dosta zanimljivih vinara koji se bave proizvodnjom organskih i biodinamičkih vina u srednjoj i istočnoj Europi.

Bilo je tu vinara iz Austrije, Italije, Slovenije, no meni je za oko zapeo jedan vinar iz mjesta Villany u mađarskom dijelu Baranje. Vinariju Wassmann osnovali su 1998. supružnici Ralf Wassmann i Susann Hanauer koji su se u Mađarsku doselili iz Njemačke. Kupili su staru farmu u tradicionalnom stilu podunavskih Švaba koji su u Baranji bili domicilno stanovništvo još od k.u.k vremena. Wassmann Pince Bt obrađuje dva hektara vinograda te im je maksimalna godišnja proizvodnja 9.000 boca. Od sortimenta u vinogradu imaju bordoške sorte merlot, cabernet sauvignon i cabernet franc koje izvrsno uspijevaju u Villanyu te domaće sorte olaszrizling (graševina), kékfrankos (modra frankovka), te nezaobilazni chardonnay.

Danas bih s vama podijelio svoje viđenje Wassmann Cuveea od cabernet sauvignona i cabernet franca. Berba grožđa bila je u prvoj polovici listopada, nakon berbe vina su vinificirana odvojeno u drvenim bačvama te su kasnije odležavala devet mjeseci u malim barrique bačvicama od francuskog i mađarskog hrasta. Onda su kupažirana te su još sedam mjeseci proveli zajedno u drvenoj bačvi pa onda punjeni u bocu.

Vino ima lijepu rubin crvenu boju, bistro je i djelomično gusto, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan. Na prvi miris dolazi bobičasto voće, u prvom redu trešnja te malo borovnice, potom dolazi nota vanilije, a kasnije i nota čokolade pomiješane s paprikom. Kasnije se pojavljuju note mineralne crvene zemlje te malo duhana. Dakle, kompleksnost mirisa kod ovoga vina je bogata i raskošna, a ono je suho, djelomično toplo i mekano, ugodno je svježe, tanično s izraženim finim taninima te mineralno.

Krasi ga puno tijelo te mogu reći da je uravnoteženo i ima lijepu intenzivnost i trajnost u ustima, s maslacem i borovnicom na retro okusu. Vino je harmonično i spremno za upotrebu, a u dobrim uvjetima može trajati još barem 10 godina. Sva ova vina mogu se kupiti putem web-shopa na stranici www.weingut-wassmann.de! (Emil PERDEC)

Ime vina: Cabernet sauvignon i Cabernet franc

Godina berbe: 2011.

Proizvođač: Wassmann Pince Bt

Lokacija: Villany/Mađarska

Temperatura serviranja: 14-16 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: ramstek sa žara

Ocjena: 9,1/10

Cijena (mpc): 190 kn (Web shop vinara)


Podijeli: Facebook Twiter