Enoteka: Armanov Teran rezerva


Ime vina: Teran rezerva

Godina berbe: 2009.

Proizvođač: V. V. T Arman

Lokacija: Narduči, Istra

Temperatura serviranja: 14 - 16 stupnjeva Celzija

Gastro-preporuka: ombolo i kobasice s gradela

pečene na ognjištu

Ocjena: 8,7/10

Cijena (mpc): 90 kn (Cicibela Rovinj)

Marijan Arman ima 10 hektara vinograda, koje će ove godine proširiti na 12. U svom podrumu proizvodi podjednako dobra bijela i crvena vina, a ima hrabrosti i odvažnosti ponuditi i nešto netipično za Istru kao što je sauvignon bijeli.

Arman je imao nekoliko izvrsnih malvazija, kao na primjer berbu 2001., te nekoliko jako dobrih chardonnayja, ali i caberneta sauvignona. Dobro se sjećam i velikog terana iz odlične berbe 2003. koji je tada bio najbolje crno vino u Hrvatskoj, no grožđe za tu berbu dolazilo je s drugog položaja.

Danas ću vam predstaviti Teran rezervu iz vrlo dobre berbe 2009. Grožđe za ovo vino dolazi iz mladog vinograda starog sedam godina koji se nalazi na prekrasnim padinama prema rijeci Mirni. Na ovom položaju mijenjaju se bijela i crvena zemlja te je idealan za teran.

Ovo vino je svojevrsna mješavina s manjim udjelom refoška te većim terana. Refošk dozrijeva ranije te je on pobran sredinom rujna, dok je teran bran oko 25. rujna.

Vino je podvrgnuto dugačkoj maceraciji od 35 dana te je stavljeno u inoks na taloženje, a potom ide u kombinaciju novih i jednom korištenih barrique bačvica na period od 18 mjeseci. Nakon toga vino ide ponovno u inoks na kupažiranje te na još pet mjeseci odležavanja u boci pred puštanje na tržište.

Ima lijepu rubin crvenu boju sa svjetlijim rubovima na kojima primjećujem lagane note granatnog, bistro je te gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je vrlo fin i ugodan.

Vino treba dekantirati i natočiti u bordošku čašu da bi se onda pokazalo u punome svjetlu. U mirisu se prvo otvara lijepa nota višnje u rakiji te nota griote. Nakon toga dolazi nota vanilije pa malo klinčića te čak i mala nota papra, a na kraju se probija i nota maline.

U drugom naletu dolazi mi tipični miris istarske supe te mala doza breta koji vinu daje rustičnost.

Vino je suho, toplo i mekano, a s druge strane svježe, s lijepim zaokruženim taninima te ukusno i pitko. Punoga je tijela, uravnoteženo izražene intenzivnosti, ugodne trajnosti okusa u ustima te lijepom notom vanilije na after tastingu.

Ima finu kakvoću, harmonično je te spremno prema zrelome. Odlično je za hladne dane te će njegova urođena svježina, zajedno s punoćom tijela, odlično pasati uz zimske gastro-radosti koje imaju dovoljno masnoće. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter