Enoteka: Armanov Sauvignon

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Sauvignon bijeli
Godina berbe: 2011.
Proizvođač: V. V. T Arman
Lokacija: Narduči, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 8-0 Celzija
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 63,00 kuna (Cicibela Rovinj)

Gost iz Salzburga prije desetak godina upitao me koje mi je vino najdraže, a ja sam kao iz topa rekao - malvazija. Tada me u šali optužio da sam patriot, a njemu kao Austrijancu najdraže vino bilo je grune veltliner, koje je u gornjoj Austriji isto što i malvazija u Istri, no onda smo, kao dva patriota, zaključili da nam je drugi favorit obojici sauvignon bijeli.

Za sauvignon bijeli se definitivno može reći da je mondena sorta, to vino piju razne populacije na svim kontinentima. Gosti su me znali pitati zašto u Istri nema kvalitetnih sauvigona bijelih. Čest je odgovor na ovo pitanje da jednostavno klima nije dovoljno dobra za ovu sortu koja u Europi svoje najbolje rezultate daje u dolini rijeke Loire u Francuskoj, dok je u novome svijetu sinonim za dobar sauvignon bijeli ipak Novi Zeland.

No, jednom prilikom priznati Hrvatski enolog mi je priznao da se u Istri još ni jedan vinar nije sauvignonu bijelom ozbiljno posvetio te me upozorio da je to vrlo osjetljiva sorta, pogotovo s aromatskog aspekta. U Istri je nekoliko vinara uspjelo napravit dobre rezultate s ovom sortom, a prvi koji je u dvije berbe u kontinuitetu napravio dobar proizvod je Marijan Arman.

Prva berba sauvignona bijelog u Marijanovom podrumu bila je 2008., koja je po njegovim riječima, kao i 2009., prošla u upoznavanju sorte. Prije godinu dana imao sam recenziju ovog vina iz berbe 2010., a sada bih htio s vama podijeliti i svoje viđenje berbe 2011. Naime, vrlo bitno je pogoditi pravi trenutak berbe, da se ne bi narušila aromatičnost vina, ali ni ugrozilo sazrijevanje jer onda će vino biti slabog tijela.

Neki vinari u sjevernijim krajevima su prisiljeni berbe raditi u dva navrata, s razmakom 15-ak dana. Berba ovog sauvignona bila je krajem kolovoza tople 2011., nakon samo šestosatne maceracije koja se odvijala u zatvorenoj preši, jer je bitno da u tom trenutku razvoja vino ne dođe u kontakt sa zrakom. Nakon toga odležava osam mjeseci u bačvi od inoksa pa se nakon punjenja u boce još mjesec dana zadržava u boci te tek onda pušta na tržište.

Vino ima lijepu živahnu zelenkastožutu boju sa zlatnim rubovima. Kristalno je bistro, djelomično gusto, s izraženim mirisom koji je vrlo fin i ugodan. Miris je trajan, pojavljuju se bazga, list i peteljka pomidora, potom ide prema tropskom voću.

Jako podsjeća na novosvjetske sauvignone pogotovo s Novog Zelanda. Vino je suho, djelomično toplo, djelomično mekano s druge strane, svježina mu nije najsjajnija, potom dolazi mineralnost. Vino je srednjeg tijela, djelomične ravnoteže jer mu nedostaje malo svježine. Okus je intenzivan, u ustima traje, na retrookusu je malo gorko. Vino je harmonično s finom kakvoćom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter