Enoteka: Aries iz Fernetići

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Cabenet Franc Aries
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Capo
Lokacija: Fernetići, zapadna Istra
Temperatura serviranja: 16-18 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kozlić pod pekom
Ocjena: 9/10
Cijena (mpc): 160,00 kuna (kod proizvođača)

Cabernet Franc Aries iz linije Stellae vinarije Capo iz Fernetići jedno je od najočekivanijih vina u zadnje dvije godine na istarskoj vinskoj sceni. Na probnim kušanjima koje smo odradili u zadnje dvije godine, dok je još bilo u bačvi, dalo se naslutiti da bi ovo vino moglo ući u red najboljih istarskih crnih vina u zadnjih pet godina.

Prije par nedjelja pisao sam o sorti cabernet franc te je usporedio s divljim konjem, no paše joj i usporedba s Ariesom ili Ovnom u zodijačkom znaku jer sorta upravo i je takva - neukrotiva i svojeglava te je od nje dosta teško napraviti dobro vino u svakoj berbi, ali je zato izuzetno zahvalna za kupaže. Vina Capo također ga imaju u kupaži s cabernetom sauvignonom i merlotom pod imenom Taurus.

Vinarija Capo trenutno obrađuje 7,5 hektara vinograda, ove godine je posađen još jedan malvazije, a još tri imaju pod ugovorom s kooperantima. Capo ima dvije linije vina: svježu i stellae odležanu.

Danas ćemo se posvetiti ovom dugo očekivanom cabernetu francu. Berba je bila početkom listopada 2009., a maceracija nakon berbe trajala je 35 dana, nakon toga vino je odležavalo u različitim drvenim sudovima 30 mjeseci te je onda provelo još šest mjeseci u boci, a izašlo je na tržište prije dvadesetak dana. Grožđe raste u  nasadima starima 20 godina na položaju Kršete, a podloga je duboka istarska crvenica.

Vino ima lijepu duboku rubin crvenu boju s tamnijim rubovima, bistro je i gusto. Nakon pola sata ozračivanja u decanteru, vino se otvara i ima intenzivan te vrlo fin miris.

Prvo mi dolazi nota dima, onda i lagana vanilije proizašla od odležavanja u drvu, a zatim začinske note u obliku crnog papra te onda nota tamnog bobičastog voća u obliku borovnice i divljih crnih kupina. Dakle, nakon svega ovoga nabrojenoga vino ima bogatu kompleksnost.

Vino je suho, djelomično toplo i mekano gotovo baršunasto. S druge strane ugodno je svježe te ga krase fini tanini. Vino je ukusno i krasi ga puno tijelo te ima lijepu ravnotežu meke i tvrde strane. Intenzivnost okusa je izražena te ima lijepu trajnost u ustima i jako finu kakvoću okusa, a na retro okusu mi se pojavljuje nota vanilije pomiješana s tamnom čokoladom koja mi daje ugodnu gorčinu. Vino je harmonično te spremno za trošenje i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati barem do 2018. godine. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter