Enoteka: Anno Domini

Ilustracija
Ilustracija

Ime vina: Malvazija "Anno Domini"
Godina berbe: 2009.
Proizvođač: Vinarija Benvenuti
Lokacija: Kaldir/Središnja Istra
Temperatura serviranja: 12-14 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: teleća koljenica ispod čripnje
Ocjena: 9,1/10
Cijena (mpc):165,00 kn (Cicibela, Rovinj)

Motovunski kraj se može usporediti s najljepšim dijelovima Toscane, ima sva obilježja koja krase tu najljepšu regiju Italije, čak, što više, Toscana nema bijele tartufe. Brežuljci, padine s vinogradima, maslinicima i voćnjacima stvaraju prekrasnu sliku upravo sada u proljeće, a još je ljepše u jesen oko berbe.
 

Sant'Angelo in Colle je malo mjesto u blizini Montalcina, koje se nalazi iznad rijeke Orcie te se u tom djelu nalaze najbolji vinogradi u tom kraju. Kaldir me jako podsjeća na ovo malo mjesto u srcu Toscane po svome položaju. U Kaldiru se godinama tradicionalno uzgajaju najbolje trešnje, ali od 2003. povijest se mijenja i ovo mjesto postaje poznato po dobrim vinima.

Vinarija Benvenuti je sada najpoznatiji brend iz Kaldira. Proizvode 50-60 tisuća boca vina, ovisno o godini, a sortiment je malvazija, teran i muškat. Naravno da je još uvijek "lokomotiva" koja vuče cijelu kompoziciju svježa malvazija, no, tu su još i odležana te slatka malvazija. Nedavno sam iz vlastite kolekcije kušao Anno Domini jedne od prvih pokušaja ove odležane malvazije, još uvijek u jako dobroj formi, pa me je to ponukalo da vam danas predstavim odležanu malvaziju iz aktualne berbe 2009.

Za ovu malvaziju grožđe je raslo na mikrolokaciji Turkovo što se nalazi na 350 metara nadmorske visine. Nakon berbe koja je bila sredinom rujna, vino je macerirano 15 dana te onda odležavano 24 mjeseca u većim hrastovim bačvama. Iz ove berbe napunjeno je 5.000 boca.

Vino ima lijepu zlatno-žutu boju, bistro je do kristalno-bistro i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a sam miris je jako fin i ugodan, vino je najbolje dekanrirati ili barem bocu otvoriti pola sata prije posluživanja, te ga svakako poslužiti u većim bordoškim čašama. Na nosu prvo dolaze note vanilije, suhe trave i onda suhog voća, kasnije i nota samoniklog bilja koje raste uz morsku obalu, te se poslije odaje i malvazijina karakteristika u obliku bagremova cvijeta.

Miris je po kompleksnosti bogat. Vino je suho, toplo i ide prema mekanome, s druge strane je djelomično svježe, čak malo tanično i ukusno sa malom dozom slanosti. Vino krasi puno tijelo a lijeva i desna strana su skoro uravnotežene, intenzivnost okusa je izražena a trajnost u ustima je izuzetno dugačka, s lijepim after tastingom na kojem se pojavljuje nota maslaca i malo vanilije. Vino je jako fino te u savršenoj harmoniji i u dobrim uvjetima može trajati još barem 5-6 godina. Gastro preporuka bi išla u smjeru fine teleće koljenice pod čripnjom. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter