Enoteka: Anima Barrique i Domäne Wachau


Prošli tjedan održana je u Zagrebu premijera knjige „Barely legal" (Gotovo punoljetni) autora Zlatka Galla, posvećena prvih 18. godina vinarije Matošević iz Krunčići. Iako sam bio pozvan nažalost nisam bio u mogućnosti prisustvovati ovom događaju zbog poslovnih obaveza. Kad sam si malo bolje razmislio pa zar je stvarno prošlo 18 godina od kada smo kolege i ja u Valsabbionu nudili gostima vina od jednog novog i drukčijeg vinara.

Bilo je i situacija kada su gosti odbijali ta vina, jer ne žele piti stolno vino, kako su se tada označavala Matoševićeva vina, koja su od samog početka bila jako dobra te su ih krasila lijepa fantazijska imena: Mora, Aura, Ombra, Anima, Alba i Mladuh. No Ivica je od početka išao na kvalitetu sadržaja boce, a ne onoga što piše na etiketi, jer u to isto vrijeme neki su proizvođači vina označavali sa „vrhunskima“ a nisu bila ni blizu Matoševićevih.

Naime treba znati da se onda još uvijek dobivanje kvalitetne kategorije nije radilo senzoričkim kušanjem od berbe do berbe, nego po položajima od kuda grožđe dolazi, a pošto je Matošević tada većinu grožđa kupovao, mogao je dobiti samo oznaku stolno vino. Za ovu svečanu priliku izvukao sam iz vlastite arhive bocu „Anime“ barrique iz berbe 2001.,koja je dugi niz godina bila prva perijanica podruma iz Krunčići. Iz berbe 2001. punjena je ograničena količina „Anime“ od 2900 boca, a vino je nakon berbe odležavalo u novim barrique bačvicama u periodu od 18 mjeseci.

Vino ima lijepu boju staroga zlata, kristalno je bistro i gusto. Pošto vino ipak ima neku godinu, ostavio sam ga u dekanteru pola sata da se malo otvori, te mu je po otvaranju intenzivnost mirisa postala djelomično izražena, a miris  fin i ugodan. Kod ovako starijih bijelih vina svako malo se u čaši javlja neki drugi miris. Na prvi nos javila se je nježna vanilija koju je slijedio karamel uz suho cvijeće te suhu travu sa malo začina.

Kasnije se otvarao kompot od dunje praćen dimljenim špekom te notom crnog tartufa, a na kraju se javlja nota vinjaka. Vino je suho, toplo i mekano čak bih rekao baršunasto sa druge strane djelomično svježe, a prisutni su i nježni tanini, a vino je vrlo mineralno te ga krasi ga puno tijelo.

Vino je djelomično uravnoteženo, intenzivnost okusa je izražena, a trajnost okusa je djelomična. Vino je kroz godine ipak nešto izgubilo pa je djelomično harmonično, a na kraju se javlja nota oksidiranosti a na after tastu dolazi nota karamele i malo kremena što je karakteristika pravoga Montracheta.

Ime vina: Anima „Barrique“

Godina berbe: 2001.

Proizvođač: Vina Matošević

Lokacija: Poreč, Hrvatska Istra

Temperatura serviranja:14-16 stupnjeva Celzijusa

Gastro preporuka: Rombo u pečnici

Ocjena: 8,9/10

Čaša: Montrachet Riedel Glass

Cijena (mpc): Vina nema na tržištu

 

Austrijska vina: Domäne Wachau

Već dugi niz godina radim sa Austrijskim vinima te sam često slušao o prekrasnim terasastim položajima uz lijepi plavi Dunav koji se nalaze u vinogorju Wachau. Nažalost Karin i ja godišnji uvijek koristimo isključivo zimi, pa je za našega nedavna posjeta Dunav bio nekako više siv nego plav, ali vinogradi na terasama su doista impresivni. Vinogorje Wachau ima oko 1.400 ha vinograda a glavni grad ovog dijela je pitoreskno mjesto Dürnstein.

Frei Weingartner Wachau ili kooperativa vinogradara Wachau koja nosi naziv „Domaine Wachau“ smještena je u Dürnsteinu te kontrolira oko trećinu ukupnih vinograda u Wachau. Upravo tih dana kada smo mi bili u tome lijepom kraju Domaine Wachau održavala se je konferencija Austrijskog sommelier kluba, a pošto imam dobre odnose sa aktualnim najboljim austrijskim sommelierom Suadom Zlatićem Suwiem kako ga zovu austrijanci upoznali smo dosta bitnih ljudi.

Direktor vinarije je, Roman Horwath jedan od trojice Master of Wine u Austriji, a glavni enolog je Heinz Frischengruber, a upoznali smo i predsjednicu austrijskog sommelier kluba gospođu Annemarie Foidl. Danas bih vam predstavio vino Neuburger Sommelierverband iz berbe 2013., što bi značilo izbor sommeliera Austrije. Dakle količina je ograničena na 7.000 boca, a od prodaje jedan euro ide u korist Austrijskog sommelier kluba.

Berba grožđa ovoga Neuburgera odvijala se ručno sredinom listopada, pola je vina nakon prerade odležavalo u velikim drvenim bačvama, a pola u inoksu na vlastitim kvascima. Ovo je sorta koja je nastala križanjem sorti Roter Veltlinera i Sylvanera te je tipična sorta u zapadnom Wachau, a grožđe dolazi sa specifičnih terasa na položaju Spitz. Vino ima lijepu  zelenkasto žutu boju, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan.

Na prvi miris dolazi nota bijeloga voća poput jabuke, a onda se javlja nota citrusa s notom orašastih plodova te malo travnatih nota. Vino je na granici suhog i polusuhog, djelomično je toplo i djelomično mekano, s druge strane vino je svježe i ugodne mineralnosti, a krasi ga srednje tijelo. Vino je uravnoteženo, ima izraženu intenzivnost okusa i dobru trajnost u ustima. Na after tastu javlja mi se ponovno nota bijelog voća ali ovaj put kruške. Vino ima dobru harmoniju i u dobrim uvjetima čuvanja može trajati do 5 godina, a ja sam ga kušao uz oradu na žaru.

Ime vina: Neuburger „Sommelierverband“

Godina berbe: 2013.

Proizvođač: Domäne Wachau

Lokacija: Dürnstein , Austrija

Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzijusa

Gastro preporuka: Orada sa žara

Ocjena: 9,2/10

Čaša: Malvazija Riedel Glass

Cijena (mpc): 10,00 eura (kod proizvođača)

 

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter