Piše Emil Perdec
Hrvatska vina
Amfora iz Kastva
Ime vina: Amfora
Godina berbe: 2014.
Proizvođač: Udruga prijatelja vina Kastav
Lokacija: Kastav
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: pljukanci s kobasicama i vrganjima
Ocjena: 8,8/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): Na upit u restoranu
Kastav je istarsko mjesto koje je zemljopisno ipak u Primorsko-goranskoj županiji, a u povijesti se je pokazalo da su neki od najvećih Istrijana bili Kastavci. Ponos Kastavaca je fešta „Bela nedeja“ koja je netom održana prošli vikend i predstavlja jednu od najvećih pučkih fešti na ovim prostorima. Na tim se feštama popije jako puno vina, jer Kastavci su od pamtivijeka dobri pilci. Ponos kastavske vinske scene je legendarno vino Kastavska belica, vino koje je kupaža autohtonih sorti verdića, divjake i mejskog kojoj se pridodaje malvazija, a koja je usprkos tradiciji dugoj 600 godina spala na skromnih 5.000 litara proizvedenog vina. U zadnjih deset godina udruga vinara Kastavštine se trudi revitalizirati autohtone sorte toga kraja, i za sada im dobro ide. Kastav je zahvaljujući dragome kolegi Nenadu Kukurinu Kukiju u ovome stoljeću postao značajno mjesto na eno gastro karti Hrvatske. Neno je 2000. godine otvorio restoran Kukuriku, na Fortice u centru Kastva te je s njime uspješno stvorio prepoznatljivo ime. Toliko je poznat da, i još uvijek, vladajuća koalicija nosi ime po njegovom restoranu „Kukuriku koalicija“. Inovativni Nenad Kukurin i njegovih devet prijatelja došli su na zanimljivu ideju da bi mogli napraviti vino od tri sorte grožđa iz različitih dijelova Hrvatske. Tako su uzeli malvaziju istarsku sa bijele zemlje, pinot sivi iz Slavonije i rizling sa Plešivice te su nakon prerade pustili da mošt šest mjeseci macerira u Amforama gruzijske proizvodnje zapremine 300 litara u periodu od šest mjeseci. Nakon toga vino je prebačeno u inoks te punjeno u bocu. Iz ove prve berbe 2014. koja i nije bila nešto posebno dobili su oko 700 boca vina, a zahvaljujući kolegi Sandiju Parisu koji je jedan od Kukurinovih partnera u ovom poduhvatu, i ja mogu sa vama podijeliti svoje viđenje ovoga vina. Vino ima lijepu svijetlu zlatno žuto boju, bistro je i djelomično gusto. Dok čaša miruje, intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin i ugodan, mada mu malo treba da se otvori. Na nosu prvo dolazi nota prženih badema i pečene dunje praćene sa notom kvasca i kompota od kruške, dakle kompleksnost mirisa je sasvim solidna. Kasnije dolazi i nota suhe trave, samonikloga bilja i malo začinske note. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a s druge strane ima dobre svježine, nježne tanine i ukusno je te se lijepo pije, a krasi ga srednje tijelo. Vino ima dobru ravnotežu, sjajnu intenzivnost okusa i dobru trajnost, kakvoća mu je fina te ima sjajnu harmoniju i vrlo lijepo se pije, na after tasteu javlja se nota pečene dunje. Eno gastronomski ja bih ga rado sljubio uz pljukance s kobasicama i vrganjima. Vino je ograničene količine ali ga uvijek možete probati u restoranu Kukuriku, koji više nije na Fortice već je pred pet godina preseljen u novi prostor Hotel restorana na poznatom kastavskom trgu Lokvina.
Srpska vina
8 tamburaša
Ime vina: Cuvee „8 tamburaša“
Godina berbe: 2014
Proizvođač: Vinarija Zvonko Bogdan
Lokacija: Palić, Srbija
Temperatura serviranja: 10-12 stupnjeva Celzija
Gastro preporuka: riječna riba sa žara
Ocjena: 9,0/10
Čaša: Malvazija Riedel Glass
Cijena (mpc): 65,00 kn (Cicibela, Rovinj)
U vinskome svijetu čest je slučaj da ljudi iz nekih drugih uspješnih poslova investiraju novac u posao s vinom. Jedan od najboljih primjera u novijoj povijesti je uzlet kalifornijske vinske scene iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su pravnici, doktori, građevinski poduzetnici, burzovni mešetari i mnogi drugi investirali novac u male vinarije od kojih je naraslo današnje kalifornijsko vinsko carstvo, koje se kasnije proširilo na cijeli SAD. Sličnih slučajeva ima i na našim prostorima, a lijep primjer dolazi nam iz susjedne Srbije, preciznije Vojvodine sa samoga sjevera Bačka, iz Subotice. Naime dva uspješna poduzetnika Lajoš Čakanj i Marko Dulić udružili su se s poznatim pjevačem starogradskih pjesama Zvonkom Bogdanom te su otvorili vinariju koja je nazvana po Zvonku Bogdanu jer je već i njegovo ime brand. Vinarija Zvonko Bogdan posjeduje 56 hektara vinograda na tri različite lokacije na kojima su zasađene 4 bijele i 3 crvene sorte. Većina vinograda je zasađena na pjeskovitom tlu, koje dominira u ovome kraju. Sama vinarija je smještena na istočnoj obali jezera Palić, na samom sjeveru Vojvodine, te je ovdje tradicija vinarstva prisutna oko dvije tisuće godina. Pred godinu dana podijelio sam sa vama svoje viđenje crvenog cuvea No1, a danas ću vam predstaviti bijeli cuvee, “8 tamburaša“ , koji ime dobilo po poznatoj Bogdanovoj starogradskoj pjesmi. Vino je kupaža sauvignona bijeloga, chardonnaya i pinota bijeloga. Vino je nakon berbe odležavalo u inoksu oko šest mjeseci, zatim punjeno u boce te nakon tri mjeseca pušteno na tržište. Vino ima lijepu slamnato žutu boju sa zelenkastim tonovima, kristalno je bistro i djelomično gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, a miris je fin, šarmantan i ugodan. Prvo se ističe nota svježe nektarine i zelene jabuke, a kasnije dolazi i mala nota melona. Nakon slijedećeg mirisanja isprepleću se cvjetne i travnate note koje zatvaraju ovu harmoniju mirisa, dakle mogu zaključiti da je kompleksnost mirisa bogata. Vino je suho, djelomično toplo i djelomično mekano, a sa druge strane ugodno svježe i mineralno sa srednjim tijelom. Vino je djelomično uravnoteženo jer ipak malu prevagu ima desna strana na kojoj dominira svježina, vino ima dobru intenzivnost okusa te solidnu trajnost okusa, na after tasteu javlja mi se ponovno breskva. Vino se lijepo pije te je harmonično i u dobroj formi za ispijanje uz riječna ribu sa gradela, začinjenu s malo maslinovoga ulja.