Enoteka: Alba Robinia

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Ime vina: Malvazija Alba Robinia
Godina berbe: 2008.
Proizvođač: Vina Matošević
Lokacija: Krunčići/Istra
Temperatura serviranja: 12-14 Celzija
Gastro-preporuka: ravioli s vrganjima
Ocjena: 8,75/10
Cijena (mpc): 142,30 kuna (Cicibela, Rovinj)

Ivica Matošević je čovjek koji je izuzetno puno napravio za hrvatsko vinarstvo, mada će se uvijek naći neki zlobnik koji će htjeti umanjiti doprinos doktora Matoševića. Prije desetak godina na sajmu turizma u nizozemskom gradu Utrechtu spominjao mi je da mu je sljedeća želja afirmirati malvaziju u bačvama od akacije, a kasnije sam razgovarao s dosta vinara koji su bili sumnjičavi u vezi odležavanja malvazije u takvim bačvama. Budući da se još od prvih godina Matoševićeve malvazije zovu Albe, ova je dobila dodatak Robinia.

Dakle, prva Alba Robinia bila je iz berbe 2003., a koliko se vodi računa o kvaliteti ovog vina dokazuje to da se Robinia ne dobiva iz svake berbe, nego samo iz onih jako dobrih. Tako sada na tržištu imamo 2006. koja je još uvijek u izvrsnoj formi, ali je nije preostalo puno te 2008. koja je tek izašla na tržište. Grožđe za ovu malvaziju dolazi iz vinogorja zapadne Istre, s pozicije Santa Lucia na bijelim zemljama, koje spada u Grand Cru istarskog vinogradarstva.

Berba 2008. bila je početkom mjeseca rujna, prinosi na ovim položajima su reducirani, a grožđe je izuzetne kvalitete. Nakon berbe nema maceracije, nego se pristupa fermentaciji u bačvama od inoksa, slijedi odležavanje na vlastitom talogu u bačvicama od akacije iz domaće proizvodnje u trajanju od 12 mjeseci uz povremeno miješanje taloga do kraja zime, potom se opet vraća u inoks te se puni u boce na završno kupažiranje prije punjenja u boce u kojima odleži minimalno 12 mjeseci.

Vino ima lijepu slamnatožutu boju s tamnijim rubovima i zlatnim odsjajima, bistro je i gusto. Intenzivnost mirisa je izražena, mada mu je trebalo malo duže da se otvori, a kakvoća je jako fina i ugodna, no tek nakon što se vino nadisalo.

Prvo mi dolazi nota zrele kruške i dunje te se nastavlja notom zelene trave, onda ide nota vanilije koja nije izražena koliko i kod hrastovih bačvi, sljedeći je mali nalet dima, pa onda i nota suhe smokve. Vino je suho, toplo, djelomično mekano, a s druge strane svježe, čak i malo tanično te vrlo mineralno.

Punoga je tijela, lijepo uravnoteženo mada sam na prvu pomislio da prevladava desna strana, no kada se otvorilo, lijepo se izbalansiralo. Vino ima jako lijepu trajnost u ustima, s dugačkim završetkom te ugodnom gorčinom na after taistingu. Ima jako finu kakvoću i harmonično je te može trajati još šest-osam godina u dobroj formi. (E. PERDEC)


Podijeli: Facebook Twiter