Eno-gastro vodic koji njeguje kvalitetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jubilarno 15. izdanje vodica Istra Gourmet, eno-gastro vodica kroz Istru za 2011., promovirano je jucer u hotelu Monte Mulini ciji je restoran Wine Vault jedan od ovogodišnjih nositelja prestižne IQ kvalitete koju dodjeljuje IDA- Istarska razvojna agencija.

Uz Wine Vault, u vodicu su s IQ kvalitetom oznaceni i rovinjski restorani Blu, Monte i Puntulina, potom novigradski Damir & Ornella, Cok i Pepenero, San Rocco i Morgan iz Brtonigle, pulski Valsabbion i Milan, Sv. Nikola iz Poreca, Villa Annette iz Rapca te Zigante iz Livada, a od konoba Alla Beccaccia iz Valbandona, Astarea iz Brtonigle, Batelina iz Banjola, Bušcina iz Umaga i Toklarija iz Buzeta.

"U prvom izdanju našlo se 35 restorana i 15 konoba. Tada je tek nekoliko restorana imalo vitrine za vino, a danas bi bilo teško naci one koji ih nemaju. U ovom se izdanju nalazi 196 adresa, oko 150 restorana i 40 konoba, te nekoliko specijaliziranih objekata za degustaciju sira, pršuta i ulja.

Kriterije koje smo postavili prije 15 godina ostali su isti. Restorani se boduju do 100 bodova i svi koji imaju iznad 80 uvršteni su u izdanje. Rijec je o vodicu koji njeguje kvalitetu, a nije vezan za sponzore, što je vrlo bitno, naglasio je voditelj projekta Franko Lukež.

Uz vodic Gourmet Istra, prezentiran je i vodic talijanskih novina L'Espresso koji se izdaje u 170 tisuca primjeraka, a koji je ove godine uvrstio u svoj vodic i osam restorana iz Istre - Blu i Monte iz Rovinja, Damir & Ornella, Pepenero i Cok iz Novigrada, San Rocco iz Brtonigle, Valsabbion iz Pule te Zigante iz Livada.

U austrijsko izdanje poznatog vodica Gault Millau ove je godine uvršteno 18 restorana iz Istre, a Wolfgan Neuhuber je naglasio da je Istra konstantna u kvaliteti i da iznimno dobro koristi svoje resurse u pripremi hrane. Tu su uvršteni restorani Golf, Villa Annette, Sv. Nikola, Alla Beccaccia, vinoteka i restoran San Rocco, Mare e Monti, Batelina, Cok, Morgan, Pepenero, Damir &Ornella, Wine Vault, Valasbbion, Milan i Monte.


Podijeli: Facebook Twiter