Enio Zubin ima šampionsko ulje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Enio Zubin iz Bušcine kod Umaga šampion je 7. Smotre maslinovog ulja "Ulika 2012." koja se u subotu održala na medulinskoj rivi u sklopu trodnevnog Medunarodnog festivala maslinovog ulja, vina, slanih i slatkih delicija kao dijela završne konferencije projekta Agri Twin koji se financira iz EU programa "Europa za gradane.

Predstavnici cetiriju opcina, partnera u projektu ( Medulin, Montecarotto, Dojran, Marcali) su tijekom festivala izlagali svoje tipicne proizvode od maslina, pršuta, lavande, vina, do salamina, sira, meda, slatka od smokve, šljive, grožda, tikve.

"Prvi put sam na ovoj smotri i nisam ocekivao pobjedu. Imam 3.300 stabala maslina na 15 hektara, a ovo pobjednicko ulje je plod mojih mladih maslina. To su stabla stara tri godine koje sam posadio na dijelu gdje je trebao biti golf, ali nisam pristao na prodaju zemljišta što je u konacnici rezultiralo necim dobrim, ovom pobjedom", rekao je Zubin.



Njegova ulja su posljednjih šest godina u svjetskom vodicu Flos Olei, a ove godine imao je najviše bodova u tom vodicu za podrucje Bujštine.

Vicešampionom smotre proglašen je Maurizio Bartolic iz Pomera, a trece mjesto pripalo je Ratku Erlicu iz Banjola.

Na smotru je bilo prijavljen 121 uzorak ulja od cega je preko 95 posto ekstradjevicanskih, a desetak je iz Slovenije, sedam iz Italije, 40-tak iz Dalmacije dok je ostatak iz Istre. Na smotri je pak bilo izloženo top 20 ulja manifestacije.

U sklopu male degustacije koju su proveli ucenici medulinske škole izabrano je pet ulja od kojih je najboljim ocijenjeno ono Maurizija Bartolica.

Treceg dana festivala, u nedjelju, uprilicena je degustacija maslinovog ulja i prijateljsko natjecanje nacelnika pobratimljenih opcina koji sudjeluju u projektu ( Medulin, Montecarotto, Dojran, Marcali) u pecenju palacinki.


Podijeli: Facebook Twiter