Eni Prodan je poklonio krv čak 100 puta

Rovinjska gradska vijećnica (A. POKRAJAC/arhiva)
Rovinjska gradska vijećnica (A. POKRAJAC/arhiva)

Za svoje jubilarne darivatelje krvi Gradskog društvo Crvenog križa Poreč organiziralo je svečanost u čast Međunarodnog dana darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada. Susret je održan u Obrtničkom domu gdje su jubilarcima koji su dragocjenu tekućinu dali od pet do sto puta uručene zahvalnice i darovi. Pritom je najviše, sto puta, dao Eni Prodan koji je također dobio zahvalnicu. 

Biti darivatelj krvi iznimna je čast

Ovo se druženje organizira tradicionalno svake godine, a čestitke su jubilarcima uputile ravnateljica Crvenog križa Vesna Janko Finderle i zamjenica gradonačelnika Sanja Oplanić, uz prisustvo drugog dogradonačelnika Elija Štifanića, te predstavnika škola, suradnika i članova Odbora porečkog Crvenog križa.

- Darovati nekome krv koga ne poznajete dio sebe je nešto najvrjednije što čovjek čovjeku može dati, rekla je dogradonačelnica, te istaknula kako svi darivatelji zaslužuju zahvale i poštovanje.

- Danas, kad je u svijetu otuđenost sve više prisutna, kada sve manje vremena odvajamo za druge, biti darivatelj iznimna je čast. Darivanje krvi nije samo poklanjanje te dragocjene tekućine, već širenje empatije i humanosti, time se pokazuje i dobar primjer ostalima. Ove zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa samo su simboličan znak, jer vam se nikada nećemo moći odužiti za nesebičnu humanost, rekla je Janko Finderle.

Navela je da su dosad ove godine organizirali jedanaest akcija na kojima se odazvalo 756 osoba, od kojih ih je 630 osoba poklonilo svoju krv. Među njima je bilo čak 77 prvodavaoca. Lani u isto vrijeme imali su ih 41, tako da je 77 veliki uspjeh. 

Iz godine u godinu rastu brojke 

Iz godine u godinu rastu brojke onih koji prvi put daruju krv u visokom postotku, zahvaljujući i edukacijama o darivanju krvi po srednjim školama. Prema zadnjim podacima Crveni križ Poreč ima 945 aktivnih i 2.045 pasivnih davaoca.

Igor Ostojić, voditelj zdravstva u Crvenom križu i ravnateljica dodijelili su priznanja jubilarcima s okruglih od pet do sto darivanja, a zatim je uslijedila zakuska.

Spomenimo još i jubilarce sa ukupno 75 davanja – to su Boris Barbić, Janko Pastorčić, Marijan Zavašnik i Miroslav Glavonjić. Branka Mekiš je jubilarka s 55 darivanja, a 50 davanja ostvarili su Bruno Žiković, Ronald Žužić, Vaso Aleksić i Roberto Nemaz. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter