Englezi tužili Srbiju UEFA-i

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Engleski nogometni savez (FA) poslao je službenu pritužbu UEFA-i nakon što su mladi engleski igrači bili vrijeđani u utorak u utakmici doigravanja za europsko prvenstvo U-21 (0-1) koja je na kraju završila tučnjavom u kojoj su sudjelovali članovi stručnog stožera i igrači.

"FA osuđuje rasističke ispade i sukobe nakon sudačkog zvižduka za kraj utakmice u kojima su naši igrači i članovi našeg stručnog stožera bili izrazito provocirani. FA je prijavila brojne rasističke ispade do sada UEFA-i. Ovi su očito bili usmjereni na brojne engleske tamnopute igrače. UEFA bi trebala zabraniti Srbiji sudjelovanje na sljedećem U-21 europskom prvenstvu i nametnuti stroge sankcije i za senirosku reprezentaciju, poput igranja svake utakmice sljedeće četiri godine iza zatvorenih vrata", stoji u pritužbi FA-a.

Mladi engleski igrač Danny Rose je zatražio da se Srbiju dugoročno izbaci iz međunarodnih natjecanja jer je tijekom 60 minuta bio izložen vrijeđanju na rasnoj osnovi.

"Svaki put kada bih se približio tribinama, čuo sam uzvike nalik na glasanje majmuna", kazao je Rose koji je dodao da mu se bilo teško koncentrirati na igru. U 60. minuti je frustriran ispucao loptu zbog čega je dobio crveni karton. 

Na kraju utakmice došlo je do tučnjave u kojoj su sudjelovali igrači i članovi stručnog stožera. "Daily Mail" opisuje te "užasne scene": "Trener vratara engleske reprezentacije Martin Thomas dobio je udarac nogom u stražnjicu, pomoćnik glavnog trenera Steve Wigley je primio udarac u trbuh, a na vratara engelske reprezentacije Jacka Butlanda bačena je stolica".

Engleski su mediji zgroženi činjenciom da se nitko sa srpske starne nije htio ispričati. Srpski izbornik  Aleksandar Janković navodno je izjavio: "Ispričati se za što? Za tučnjavu je potrebno dvoje. Sutra ćemo analizirati što se dogodilo a sada možemo pričati o nogometu."

Ovo nije prvi incident u kojem srpski navijači rasistički vrijeđaju suparnike. Utakmica između mladih U-21 reprezentacija dvije zemlje odigrana 2007. na europskom prvenstvu u Nizozemskoj bila je obilježena vrijeđanjem engleskog reprezentativca Neduma Onuohaa. Srbija je tada kažnjena novčanom kaznom u visini od 16.000 funti.

Engleski su mediji zgroženi i činjenicom da se u službenom izvješću nakon utakmice i na UEFA-inim službenim stranicama ovaj incident uopće ne spominje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter