Englezi prijete tužbom Tportalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka kojoj britanske fotografske agencije preko medija prijete da će podignuti tužbu je Tportal.hr. Iako iz tog medija tvrde da oni ništa ne znaju o svemu tome, za Novi list je neslužbeno potvrđeno da se pregovara s Englezima oko naknade za iskorištene slike.

U dijelu engleskih medija prenesen je agencijski tekst prema kojem skupina fotografskih agencija, uglavnom onih koji pokrivaju terene za Daily Mail, namjeravaju tužiti "jedan hrvatski portal", a koji je ispostava njemačke multinacionalne kompanije. U Hrvatskoj postoje samo dvije tvrtke koje bi potpadale pod takav opis - EPH kojem je WAZ polovični vlasnik i Tportal.hr kao ispostava Deutsche Telekoma.

Iz Europapress Holdinga su nam kazali službeno da se ne radi o njima te da oni uredno servisiraju strane agencije preko kojih preuzimaju fotografije. Iz Tportala.hr su nam samo kratko rekli da   protiv njih "nije podignuta nikakva tužba". Na stranu što hrvatska tvrtka ne mora niti znati tako brzo kad se podigne tužba protiv njih na sudu, no izvori Novog lista potvrđuju kako Tportal.hr pregovara s pravnim zastupnicima fotografskih agencija iz Velike Britanije.

Koliko se zna, agencije traže naknadu od pola milijuna funti, no vjerojatno bi pristale i na smanjeni iznos. S druge strane, čini se da postoje nepobitni dokazi da su fotografije preuzimane bez ikakvog ugovora, tako da bi i hrvatskom portalu odgovaralo da ovaj problem riješi što brže i tiše. (D. Ra./NL)


Podijeli: Facebook Twiter