Engleza nema, ali ima saksofona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vodnjanskoj galeriji El Magazein samostalnom se izložbom slika predstavio istaknuti pulski umjetnik Martin Bizjak. Izložbu naslovljenu "Engleski povod temperiranim saksofonima" u nazocnosti autora otvorio je u subotu vlasnik galerijskog prostora Germano Fioranti.

- S obzirom na to da je danas Medunarodni dan muzeja, izložba slika Martina Bizjaka je ujedno naš doprinos kulturi, kazao je domacin Germano te dao rijec slikaru koji je objasnio naslov ovog ciklusa.

- U mojem omiljenom caffe baru sjedio sam sa svojim društvom u kojem sam upoznao jednog Engleza. Nakon što su mu moji prijatelji otkrili da se bavim slikarstvom, covjek je izvadio fotografiju saksofona i objasnio da je to omiljeni instrument njegove supruge i pitao me bih li ja mogao naslikati jedan saksofon da ga pokloni svojoj supruzi. Ja sam pristao na to, poceo slikati, ali se Englez nikada više nije pojavio. Evo, i tako vrijeme prolazi, Engleza nema, a ja sam naslikao puno saksofona, duhovito je objasnio Bizjak. (V. ŠILIPETAR)

Istina o Marcellini


Novigradski Lapidarium obilježio je Medunarodni dan muzeja prezentacijom nove slikovnice iz serije "Bakine bilježnice - I quaderni della nonna" nastale u njegovom nakladništvu zahvaljujuci sredstvima Grada Novigrada. Treca knjižica iz projekta koji vodi njegova autorica odgojiteljica Denise Zlocec, a povezuje mališane vrtica Talijanske osnovne škole i korisnike Doma za starije, odgajatelje, muzejske djelatnike i strucnjake raznih profila, najambicioznija je i najzahtjevnija dosad.

Djeca su imala prigodu doznati kako se nekad živjelo u zaledu Novigrada u druženju s nonama i nonicima, kao i poslušati pricu "Istina o Marcelli - La verita' di Marcela" i ilustrirati je svojim crtežima.

Slikovnicu, cije oblikovanje potpisuje Tihana Nalic, predstavile su ravnateljica muzeja Lapidarium Ketrin Milicevic Mijošek, Denise Zlobec, etnologinja i pedagoginja Ivona Orlic i psihologinja Arianna Doz, autorice strucnih uvodnih rijeci.



Do 18. lipnja je u galeriji Rigo moguce pogledati fotografije i videozapise koji sažimlju dosadašnja dva izdanja Festivala vizualnih umjetnosti Arterija, koji Muzej organizira pod pokroviteljstvom Grada i uz podršku Istarske županije i novigradske Turisticke zajednice. (K. FLEGAR)

Ljubav prema nakitu traje od prapovijesti

"Amor ornamenti Parentini" naziv je izložbe otvorene u petak navecer u Zavicajnom muzeju Poreštine u sklopu obilježavanja Medunarodnog dana muzeja. Na izložbi je predstavljen izbor, vecim dijelom ženskog, a manjim i muškog nakita i ukrasa od prapovijesti do pocetka 20. stoljeca.



- Ono što nas je zaintrigiralo što se tice ukrasa od prije nekoliko tisuca godina za razliku od onoga što danas nose naše generacije jest da izmedu nakita postoji vrlo mala razlika, rekla je predstavljajuci izložbu ravnateljica poreckog muzeja Elena Uljancic-Vekic i dodala da se u Porecu, kad je o nacinu života u prošlosti, pa tako i o nakitu rijec, osjecao snažan utjecaj Venecije.

Izložba je prvi dio projekta pod nazivom "Izlog baštine" kojim ce porecki muzej gradanima i turistima u nekoliko navrata godišnje predstaviti zanimljive ili manje poznate muzejske predmete iz cuvaonica, prikazati nove akvizicije i donacije, nalaze s arheoloških istraživanja te obilježiti neka od prošlih dogadaja. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter