Engleska od ponoći priznaje istospolne brakove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U ponoć je u Engleskoj i Walesu stupio na snagu povijesni zakon po kojemu se istospolni brakovi izjednačavaju s heteroseksualnim, izvijestile su agencije u subotu.

Odmah poslije ponoći, po stupanju zakona na snagu, uz dugine zastave proslavljeni su prvi istospolni brakovi, izvijestila je agencija ANSA. "U Velikoj Britaniji više neće biti važno znati jeste li heteroseksualni ili homoseksualni, država će odnos priznavati jednakopravno", objasnio je britanski premijer David Cameron.

Neil Allard i Andrew Wale, koji su u Brightonu prvi stupili u brak, izjavili su da su "sve svjesniji da imaju sreću živjeti u razmjerno tolerantnom dijelu svijeta". Zakonska reforma koje je stupila na snagu ima prije svega simboličku vrijednost jer homoseksualni parovi već uživaju ista roditeljska prava kao i heteroseksualni parovi te, primjerice, mogu usvajati djecu, koristiti se umjetnom oplodnjom i "surogatnim" majčinstvom.

- Nismo se željeli vjenčati dok se naša zajednica nije izjednačila s onom moje majke i moga oca, objasnila je 37-godišnja Teresa Millward koja je stupila u brak s partnericom s kojom je u vezi 11 godina.

Za razliku od onoga što se dogodilo u Francuskoj, gdje su homoseksualni brakovi izazvali žestoke polemike, engleski zakon, koji je u srpnju 2013. usvojio parlament, nije izazvao nikakvu buru u javnosti, a veći dio britanskih građana se izjašnjava za reformu.

Jedno BBC-ovo ispitivanje javnog mišljenja, provedeno na uzorku 1.007 ispitanika, objavljeno u petak pokazalo je, međutim, da bi 22 posto ispitanih odbilo poziv na homoseksualno vjenčanje, navodi ANSA. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter