Engleska - Hrvatska 5:1

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je i drugi poraz u kvalifikacijama za odlazak na SP. Na kišovitom Wembleyu Engleska je ponovo ocitala lekciju kockastima, vec nakon 18 minuta vodila 2:0, a potom je samo Runje sprijecio potpuni potop u prvom dijelu, no ni on nije mogao zaustaviti engleski mocni stroj da u nastavku nanese najteži poraz Hrvatskoj u njezinoj povijesti. Srecom, Bjelorusija je nešto ranije remijem zaustavila Ukrajinu u Minsku pa Hrvatska i dalje ima izglede za osvajanje drugog mjesta u skupini 6 iza Engleske koja je stopostotnim ucinkom u osam nastupa i matematicki osigurala prvu poziciju i direktan put na SP.

Hrvatski izbornik Slaven Bilic pokušao je iznenaditi kolegu na engleskoj klupi uvodenjem Pokrivaca na lijevom boku ispred kojeg je postavljen Pranjic, te Mandžukica na desnom krilu. Capello se pak odlucio za ocekivanu jedanaestorku s Rooneyem i Heskeyem u špici.

Gordi Albion je od starta krenuo prema vratima Vedrana Runje i vec u 7. minuti sudac Undiano opravdano je pokazao na bijelu tocku nakon starta Šimunica nad Lennonom koji je prethodno pobjegao Pokrivacu. S 11 metara precizan je bio Lampard za 1:0.

U 13. minuti Barry je sjajno pucao s 20-ak metara nakon novog prodora Lennona po desnoj strani, ali je Runje odlicnom intervencijom sacuvao mrežu. Nakon ove akcije Bilic je vratio Pranjica na lijevi bok, a Pokrivac je postavljen uz Vukojevica na zadnjeg veznog. Prvu akciju pred golom Greena Hrvatska je imala u 17. minuti kad je Mandžukic pucao preko gola. No, na drugoj se strani odmah zatim ponovo zatresla mreža. Lennon je mirno s desne strane ubacio na drugu vratnicu gdje je Gerrard glavom loptu zakucao u mrežu - 2:0. Deset minuta kasnije Runje je ponovno bio na pravom mjestu zaustavivši precizan i jak slobodan udarac Lamparda. Rooney je u 25. minuti odlicno proigrao Lennona koji je izbio sam pred Runju, ali je hrvatski golman obranio udarac. Do kraja prvog poluvremena odlicni je Runje još u dva navrata izišao pobjednikom u bliskim susretima s Heskeyem i bio je glavni "krivac" što Engleska na odmor nije otišla s više od dva gola prednosti.

U nastavak susreta Hrvatska je ušla s dvojicom novih igraca, Rakiticem i Petricem, i igra se preselila pred domaci gol. Prvu priliku za smanjenje vodstva imao je Mandžukic u 50. minuti, ali je brzo izveden ubacaj Srne iz kornera digao preko gola. Šest minuta kasnije Mandžukic je ubacio s desne strane u peterac za Eduarda na kojeg je s leda naskocio Johnson, ali sudac to nije ocijenio prekršajem. Na drugoj strani Englezi su postigli i treci gol. Johnson je s desne strane ubacio za Lamparda koji je glavom svladao Runju. Nakon ovog gola kockasti su potpuno stali, a Rooney i Gerrard osmislili su akciju za 4:0. Nakon toga konacno se zatresla i engleska mreža, akciju koju je s lijeve strane zaceo Rakitic na kraju je u gol pretvorio Eduardo. Na drugoj strani pogriješio je i Runje što je Rooneyu bilo dovoljno da peti put zatrese njegovu mrežu.

Strijelci:
1:0 Lampard (7' - 11m), 2:0 Gerrard (18'), 3:0 Lampard (59'), 4:0 Gerrard (67'), 4:1 Eduardo (71'), 5:1 Rooney (77'). Žuti kartoni: Terry (Engleska), Šimunic (Hrvatska).

ENGLESKA:
Green, Johnson, Terry, Upson, A. Cole, Lennon (od 80' Beckham), Lampard, Barry, Gerrard (od 80' Milner), Heskey (od 60' Defoe), Rooney.

HRVATSKA: Runje, Srna, Križanac, Šimunic, Pokrivac (od 46' Rakitic), Mandžukic, Vukojevic, Kranjcar, Pranjic, Eduardo (od 73' Klasnic), Olic (od 46' Petric).


Podijeli: Facebook Twiter