Engleska hardcore punk poslastica u Rojcu


Večeras će u klubu Monteparadiso u podzemlju Rojca nastupiti iznimno utjecajan engleski hardcore punk bend Warwound. Koncertna večer počinje u 22 sata nastupom predgrupe, pulskog hardcore punk benda Žmanjana dica, a nešto prije 23 sata očekuje se nastup Warwounda.

Postoje bendovi koji su ostavili za sobom malo materijala, ali su jako puno utjecali na scenu općenito, ponekad toliko puno da ih se može smatrati utemeljiteljima pojedinih žanrova. Warwound je jedan od takvih sastava. Pri samom nastanku D-beat/UK82 scene, 1982. godine, bend su osnovali tadašnji basist (danas gitarist) Damian Thompson i bubnjar Andy Baker, da bi zatim u nepune dvije godine aktivnosti bend snimio tri demo snimke koje su postale underground klasici brzog, no bullshit hardcore punka. Njihov zvuk, kao i onaj Dischargea i Varukersa, postavio je standarde za D-beat žanr.

Damian i Andy prelaze 1983. u legendaran bend The Varukers, s kojim snimaju EP koji se danas također smatra klasikom - "Another Religion, Another War". Na tom EP-u nalaze se i pjesme Warwounda - "No Escape" i "Neglected", a vrijedi poslušati obje pjesme u verziji Varukersa. Damian 1984. napušta Varukerse da bi osnovao još jedan kultni metalizirani punk bend - Sacrilege. Trideset godina kasnije, Damian okuplja novu postavu Warwounda s Ratom na vokalima (The Varukers, Discharge, The Vile), Ianom Glasperom na basu (Thirty Six Strategies/Decadence Within/ Stampin'Ground/Suicide Watch/Burnside/Flux of Pink Indians), te Steviem na bubnjevima (Hellkrusher/Senile Decay/The Fiend/ Dogsflesh/The Vile).

Osim starog, večeras će Warwound predstaviti i novi materijal, budući da bend do kraja ove godine sastav namjerava objaviti novi album. Večerašnji šlag na tortu je mogućnost da upućeni mogu o britanskoj hardcore punk sceni popričati s basistom Warwounda Ianom Glasperom, autorom četiriju knjiga o britanskom hardcore punku ("Burning Britain: The History of UK Punk 1980–1984", "The Day the Country Died: A History of Anarcho Punk 1980–1984", "Trapped in a Scene: UK Hardcore 1985–1989: Frontline Reports from the Hardcore Punk Underground" i "Armed with Anger: How UK Punk Survived the Nineties"). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter