Engleska crkva predlaže blagoslov gej brakova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svećenici Engleske crkve moći će udijeliti blagoslov istospolnim brakovima, piše u dugoočekivanim prijedlozima objavljenima u četvrtak, kojima Crkva usvaja otvoreniji pristup homoseksualnosti.

Iako se gej parovi i dalje neće moći legalno vjenčati u anglikanskoj crkvi, svećenici će službeno moći dopustiti homoseksualnim i lezbijskim parovima da brak i partnerstvo obilježe crkvenim obredom.

Kritičari su oštro osudili prijedlog tvrdeći da je u suprotnosti s učenjem Crkve o spolnosti. To je jedna od 18 preporuka radne skupine osnovane prije dvije godine uslijed rastućih napetosti oko odnosa crkve prema homoseksualnim vjernicima i svećenstvu, no mogle bi proći još dvije godine dok ne postanu službena politika.

Ocijenivši da se radilo o osjetljivim pitanjima, voditelj skupine Joseph Pilling rekao je da je Crkva morala uzeti u obzir brze društvene promjene i odgovoriti na zabrinutost crkvenih vođa zbog pada broja vjernika i nesposobnosti Crkve da privuče mlađe ljude.

Britanski parlament usvojio je ove godine nove zakone kojima se od 2014. legaliziraju istospolni brakovi, nakon što su 2005. legalizirana istospolna partnerstva, a anglikanska crkva je ukinula zabranu da gej svećenici ne mogu postati biskupi.

"Možete crkvu učiniti hladnim mjestom za gejeve i lezbijke... ili je možete učiniti toplijom i otvorenijom", rekao je Pilling na konferenciji za novinare.

"Od svećenika se takvi obredi neće zahtijevati i njima se neće potvrđivati istospolni brakovi bez značajnih promjena zakona", istaknuo je Pilling. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter