Wengen: Kostelić drugi u superkombinaciji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je drugo mjesto na prvoj super-kombinaciji sezone u Svjetskom kupu održanoj u Wengenu, ostvarivši najbolji rezultat ove sezone.

Kostelić je nakon spusta držao 21. mjesto, no vrlo dobrim slalomskim nastupom probio se do druge pozicije. Da nije načinio jednu pogrešku u gornjem dijelu staze mogao je i do pobjede. Na koncu prvo mjesto je osvojio Francuz Alexis Pinturault sa 1.15 sekunde prednosti pred Ivicom, dok je treći bio Švicarac Carlo Janka sa 1.49 sekunde zaostatka. Vodeći nakon spusta Talijan Christof Innerhofer je zauzeo petu poziciju.

Izborivši plasman na jednu od stepenica postolja, Kostelić je postao prvi skijaš sa osam postolja u ovoj disciplini. Kostelić je na slavnoj stazi Lauberhorn ostvario šest od svoje 24 pobjede u Svjetskom kupu, četiri u slalomu, a dvije u super-kombinaciji, a još se pet puta penjao na postolje. Posljednje dvije sezone iz Wengena se vraćao s dvostrukim pobjedama, u slalomu i super-kombinaciji. Ovoga puta u super-kombinaciji je bio drugi, a novu priliku u slalomu imat će u nedjelju. Sutra je na rasporedu spust.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Austrijanac Marcel Hircher sa 855 bodova, Norvežanin Aksel Lund Svindal je drugi sa 747 bodova, a treći je Amerikanac Ted Ligety sa 676 bodova. S novih 80 bodova Ivica se popeo na sedmo mjesto s ukupno 415 bodova.

U poretku discipline vodi Pinturault sa 100 bodova, Kostelić je drugi sa 80, a Janka treći sa 60 bodova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter