Enes Kišević gost književnog susreta "Na Baštionu"

Enes Kišević gostovao u Buzetu na književnom susretu "Na Baštionu" (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Enes Kišević gostovao u Buzetu na književnom susretu "Na Baštionu" (G. ČALIĆ ŠVERKO)

- Čitav život nastojao sam u svojim stihovima sličiti ljepoti rodnog grada i rijeke Une, zapisat će u zrelijim godinama poznati pjesnik, književnik i dramski umjetnik Enes Kišević. Upravo je tako poput rijeke, kao gost osmog izdanja književnog susreta "Na Baštionu", održanog u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" i pod pokroviteljstvom Grada Buzeta, proveo posjetitelje kroz svoj bogati pjesnički opus.

- Na Baštionu svake godine nastojimo ugostiti nekog od istaknutih književnika, umjetnika riječi, ljude od pera… Vrlo često oni u sebi kriju, uz ljubav prema književnosti, i ljubav prema nekoj drugoj srodnoj umjetnosti, likovnoj, glazbenoj, filmskoj. Tako je i gost osmog izdanja književnog susreta, izuzetan pjesnik i dramski umjetnik, majstor interpretacije, književnik i glumac, rekla je govoreći o pjesniku i njegovom stvaralaštvu Mirjana Pavletić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

Kišević je na književnom susretu predstavio bogati izbor svojih antologijskih stihova. Uveo je stihovima pjesme "Istarska zvona", a svoj je nastup na izričiti zahtjev posjetitelja okončao interpretacijom "Modre rijeke".

Gostujući nakon više od dvadeset godina ponovo u Buzetu, Kišević je buzetskoj publici podario svoje stihove, misli, opažanja, poneku anegdotu i svevremenskim porukama ukazao na vječne istine.

- Pokušavam riječi svesti na ljudske riječi. Ono što je svijetlost svijetu to je ljudskost u riječima čovjeku. Mnogi se olako služe riječima i riječi su ubojite, neke u sebi mogu nositi nježnost, mogu nositi dobrotu, ali mogu nositi i mrak. Dosta je u današnjoj književnosti, u politici, praznine, šupljine i površnosti i pitanje je kako vratiti povjerenje riječima, kako vjerovati, a pogotovo kako ljude vratiti poeziji, poručio je Kišević.

Kišević je pjesnički slikovito opisao svoju rodnu Bosansku Krupu, dane djetinjstva provedene u Ključu na rijeci Sani. Diplomirao je na akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu gdje danas živi i radi kao slobodan dramski umjetnik, član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Napisao je više od dvadeset zbirki pjesama za djecu i odrasle. Zastupljen je u pedesetak antologija u nas i u svijetu. Njegove pjesme prevedene su na dvadesetak jezika.

S posebnim emocijama predstavio je u Buzetu knjigu "Mama ti si moj zrak " nastalu u suradnji s kćerkom Sarom, slikovnicu koja odiše ljubavlju, nježnošću i prekrasnim stihovima, a to je moguće samo kad se radi o istinskoj roditeljskoj ljubavi.

Za glazbeni ugođaj književnog susreta pobrinuli su se polaznici glazbenog tečaja "Plave sinkope", udruge za promicanje popularne i jazz glazbe. Kvintet gitara; Samanta Draščić, Ana Jovanov, Valnea Muzica te Carla i Lorenzo Radović nastupio je pod umjetničkim vodstvom profesorice Ines Jakopčić Šlibar. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter