Energični makedonski i njemački post-punkeri

Bernays Propaganda - prvo pulsko gostovanje energične četvorke iz Skoplja (Davor Vuković)
Bernays Propaganda - prvo pulsko gostovanje energične četvorke iz Skoplja (Davor Vuković)

Najaktivniji makedonski sastav, post-punk četvorka iz Skoplja Bernays Propaganda, s više od 400 koncerata u šest godina djelovanja, od toga čak 120 koncerata u ovoj godini, nije do sinoćnjeg uvjerljivog i energičnog nastupa u Monteparadiso klubu u Rojcu nikad gostovala u Puli.

Njihov bi nastup bio zasigurno dojmljiviji i još dinamičniji da je u Monteparadisu bilo više publike, no to nije smetalo osebujnoj pjevačici Kristini Gorovskoj i njenim kolegama da politički angažiranim tekstovima i maksimalnom posvećenošću svom new wave/post-punk zvuku predstave svoj najnoviji, treći album "Zabraneta planeta", koji pojedini kritičari proglašavaju najzrelijim i najboljim dosad.

Istoimena pjesma, jedna od boljih na albumu, vjerno otkriva utjecaj Gang of Foura, a svoj su nastup završili plesnijom "Leb i igri".

Inače im je obilježje, pored energične disharmonične gitare, plesna ritam sekcija. Ovaj su put pomalo preglasne gitare potisnuli glas samouvjerene pjevačice.

Njihovom nastupu prethodio je 40-minutni koncert prijateljskog benda, također uigranog njemačkog post-punk trija Monozid. Pjevač i gitarist Franz organizirao je Bernays Propagandi jedan koncert na njihovoj prvoj europskoj turneji 2009. godine. Monozid na aktualnoj turneji po jugoistočnoj Europi promoviraju svoj novi, drugi studijski album "A splinter for the pure". Istoimena odlična pjesma, u kojoj se iščitava utjecaj Joy Divisiona, vrhunac je njihovog pulskog 40-minutnog nastupa.

Malobrojna publika pljeskom je ispratila ovaj trojac iz Leipziga i njihovu dojmljivu kombinaciju post-punka s utjecajima novog vala 80-ih, noise rocka te shoegazea. Nije dobro, smatra frontmen Franz, držati se samo jednog žanra; treba biti otvorenog uma za različite stvari, a ne samo kopirati jednu stvar uvijek iznova. (Z. ANGELESKI) 


Podijeli: Facebook Twiter