Energični Englezi osvojili Monteparadiso

Odličan Warwound u Monteparadisu (D. VUKOVIĆ)
Odličan Warwound u Monteparadisu (D. VUKOVIĆ)

Neuobičajeno dobar odaziv publike za koncertne posjete ponedjeljkom, u ponedjeljak je u klubu Monteparadiso u podzemlju Rojca samo potvrdio dobru reputaciju utjecajnog engleskog hardcore punk benda Warwound. Da je bila riječ o jedinstvenom koncertu, govori i to da su odmah nakon nastupa članovi benda oduševljeno pulskim organizatorima priznali da im je ovo bio najbolji koncert na turneji.

Najava novog albuma

Osim starog materijala, poput "No Escape" i novijih pjesama ("Fear"), Warwound su pulskoj publici (uz dosta upućenih mladih pazinskih punkera) predstavili i dio novog albuma koji će, kako su rekli, objaviti u prosincu ove godine.

Energični, s iznimno dobro raspoloženim pjevačem (Rat Varuker), Warwound je dao sve od sebe, ostvarivši odličnu komunikaciju s publikom, čiji se prednji dio iz pjesme u pjesmu sve više uključivao u pogo. Stoga nikog nije začudio bis. Kao predgrupa, dobar je dojam ostavio uigran pulski hardcore punk bend Žmanjana dica.

Warwound je jedan od sastava koji za sobom nisu ostavili puno materijala, ali su jako puno utjecali na scenu općenito, ponekad toliko puno da ih se može smatrati utemeljiteljima pojedinih žanrova.

Pri samom nastanku D-beat scene, 1982. godine, ovaj su bend osnovali tadašnji basist (danas gitarist) Damian Thompson i bubnjar Andy Baker, da bi zatim u nepune dvije godine snimili tri demo snimke koje su postale underground klasici brzog, no bullshit hardcore punka. Njihov zvuk, kao i onaj Dischargea i Varukersa, postavio je standarde za D-beat žanr.

Razgovor s Ianom Glasperom

Damian i Andy prelaze 1983. u bend The Varukers, s kojim snimaju EP koji se danas također smatra klasikom - "Another Religion, Another War". Na tom se EP-u nalaze i preksinoć odsvirana "No Escape" te "Neglected".

O britanskoj hardcore punk sceni zainteresirani su u Rojcu mogli popričati s basistom Warwounda Ianom Glasperom, koji je napisao četiri knjige o britanskom hardcore punku. (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter