Energičan koncert Anthonyja B-a na pulskom Kaštelu

Anthony B na pulskom Kaštelu (D. MEMEDOVIĆ)
Anthony B na pulskom Kaštelu (D. MEMEDOVIĆ)

Unatoč najavama da je riječ o jednom od većih reggae izvođača današnjice koji je u Pulu došao s kvalitetnim live bendom Bornfire, što se, uz dobro ozvučenje, uglavnom i potvrdilo za njegovog dvosatnog dojmljivog, energičnog i rasplesanog pulskog nastupa, Anthony B u petak na pulski Kaštel, usprkos relativno povoljnoj cijeni ulaznice od 60, a na dan koncerta 75 kuna, nije uspio privući više od 200-tinjak ljudi. No, zato su se prisutni odlično proveli i naplesali, kolikogod sad jalovo tražili razloge slabijeg posjeta u povremenoj kišici, čudnoj inerciji potencijalne publike ili manjku upućenosti u opus 39-godišnjeg gosta iz Jamajke koji je od 1996. do danas objavio 16 albuma i više od tisuću singlova.

Na aktualnoj europskoj turneji, tijekom koje je prošlog mjeseca već nastupio u glavnim njemačkim, britanskim, nizozemskim i skandinavskim gradovima, Anthony B u zgusnutom rasporedu već sutra nastupa u Portu, a zatim u Barceloni, Madridu, sve do Pariza i posljednjeg nastupa u Zurichu sredinom mjeseca.

Bez uobičajenih jakih afričkih odijevnih boja, ali s nezaobilaznim turbanom na glavi koji ilustrira njegovo aktivno članstvo u rastafarijanskom pokretu, što vjerno pokazuju i njegovi tekstovi, Anthony B, taj 39-godišnji autor impresivne tjelesne ritmičnosti i energije suvereno je vodio i motivirao publiku, izvevši svoje ponajveće hitove, od "Raid the Barn", "World a Reggae Music", "Freedom Fighter", do pjesama "Police", "Whip Dem Jah Jah", "Real Warriors", "Good Life" i nešto novije "My Yes & My No" s albuma "Rasta Love" iz 2011. godine.

Da je u formativnim godinama Anthony B stasavao uz stvaralaštvo Boba Marleya i Petera Tosha, očito je i iz njegova glasa, stava i lirike, a s Marleyevom "Redemption Song" je počeo, a s "One Love" završio koncert na Kaštelu. Prije dvije godine objavio je i album "Tribute To Legends", a s njega je u Puli u reggae varijanti otpjevao Lennonovu "Imagine", promijenivši u jednom dijelu tekst "Imagine there's no Facebook...". To je dio publike u trenu gotovo šokiralo i nasmijalo, no, kako je objasnio u jednom intervjuu, u pjesmi navodi društvene mreže jer zamišlja i potiče, ali u fizičkom svijetu, zajednicu poput Facebooka, u kojoj nije važna boja kože, nacionalna ili vjerska pripadnost.

Pulski nastup Anthony B-a organizatori iz pulskog Seasplasha predstavili su kao svojevrsnu najavu bogate predstojeće sezone na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo. U ostatku noći, uz prethodno seljenje u podzemne tunele Zerostrasse, drum 'n'bass, jungle  i reggae glazbu puštale su domaće snage Filip Motovunski, Sheco i Pulap Reggae Station. (Napisao Zoran ANGELESKI, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter