Energetski sustavi i simulacija smisla u Fonticusu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U grožnjanskoj galeriji Fonticus mogu se razgledati dvije nove samostalne izložbe slika, a to su ona pod imenom "Energetski sustavi neboja" Luise Ritoša iz Rijeke te slike Crnogorca Vladislava Šcepanovica nazvane zajednickim imenom "Simulacija smisla".

Inauguracija izložbi odvijala se proteklog vikenda, a umjetnike je predstavio publici voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

- Radi se o kolekciji slikarskih radova na platnu koje ujedinjuje tamna površina. Njen projekt se može percipirati kao likovna igra, možda bi najuvjerljivije tumacenje bilo da je osobni trenutak inicirao izbor pristupa oblikovanju, pojasnio je Borkovsky Ritošin opus.

Šcepanovic je o vremenu u kojem živimo progovorio kolekcijom slikarskih radova - uzeo je scene koje prepoznajemo iz svijeta spektakla, iz okruženja koje nije realno, vec je izgradeno medijima masovne komunikacije.

Ritoša je diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci, na studiju likovne kulture (izborni predmet slikarstvo). Od 2007. predsjednica je udruge Arterija suvremene umjetnosti Rijeka, a od 2008. vodi radionice crtanja i slikanja u udruzi Leonardo. Kolektivno i samostalno izlagala je u domovini i inozemstvu, clanica je HDLU-a Rijeka, gdje živi i radi.

Šcepanovic je završio Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Postdiplomske studije završio je na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, gdje radi kao izvanredni profesor za crtanje i slikanje.

Doktorirao je na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umjetnosti u Beogradu (teorija umjetnosti i medija). Izlagao je na dvadeset samostalnih i više kolektivnih izložbi u domovini i inozemstvu, objavio je više znanstvenih radova i jednu monografiju o teoriji umjetnosti i medija.


Podijeli: Facebook Twiter