"Energetski siromašni" i dalje bez potpore

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Iako je još početkom svibnja Vlada, sukladno Zakonu o energiji iz studenog prošle godine, trebala donijeti uredbu kojom će se i u Hrvatskoj, sukladno EU-direktivama, definirati "energetsko siromaštvo", kao i mjere pomoći kojima bi se to siromaštvo ublažilo, pomaka, s još jednom zimom pred vratima, nema. Prema europskim standardima, energetski je siromašno ono kućanstvo koje više od deset posto svojih prihoda troši na zadovoljenje osnovnih potreba za grijanjem, plinom, električnom energijom.

Kako neslužbeno doznajemo, jučer se ponovno sastala radna skupina koja bi trebala iznjedriti konkretna rješenja, odnosno odrediti u kojim je slučajevima neko kućanstvo u Hrvatskoj energetski siromašno, i kako tim kućanstvima pomoći, no iznjedrili još uvijek nisu ništa.

Makar je Energetski institut "Hrvoje Požar" za Vladu napravio analizu o tome koji je, ovisno o podneblju, broju članova kućanstava i ostalim parametrima, energetski minimum koje neko kućanstvo mora imati, problem je, dakako, novac. Postojao je prijedlog da se energetski siromašnim kućanstvom proglase sva kućanstva koja više od 25 posto svojih prihoda troše na energetski minimum, dakle čak 15 posto više nego što je to granica u EU-u, no i to je otpalo jer bi, kako je zaključeno, obuhvatio previše korisnika.

Naime, bio je prijedlog da energetski siromašnim kućanstvima pomognu, zajedničkim snagama, država, lokalne zajednice i distributeri, na način da taj minimum osiguraju svima besplatno, no zaključeno je, što drugo, nego da si nitko od njih takvo subvencioniranje ne može priuštiti. Za sada je, stoga, neizvjesno čak i to da će, sukladno prijedlogu novog Zakona o socijalnoj skrbi, besplatni minimalni energetski "paket" imati oni koji primaju socijalnu pomoć. Hrvatska u donošenju ovih mjera debelo kasni, i ne pronalazi rješenje.

Kako doznajemo, predstavnik radne skupine koja na ovome radi ovih će dana otputovati na konzultacije u Bruxelles po njihovo stajalište i upute. U većini EU- država postoje mjere za ublažavanje energetskog siromaštva, primjerice fondovi iz kojih se minimalni paketi plaćaju, socijalne tarife i slično - za nas, čini se, sve redom preskupo i nedostižno. (B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter