Energetski krugovi u Šijanskoj šumi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na području park šume Šijana, sjevernije od centralne livade, planirano je postavljanje devet energetskih krugova - labirinata. Odabrane su tri mikrolokacije na kojima se do sada nisu obavljali šumski uzgojni radovi njege i čišćenja te su one zarasle u neprohodnu šikaru obraslu kupinom, dračom i pojedinim invazivnim vrstama, doznajemo iz Natura Histrice koja skrbi o ovoj šumi.

Tijekom dužeg vremenskog razdoblja ove su lokacije, nažalost, postala i ilegalna odlagališta različitog otpada (građevinski, ostaci automobilskih guma, plastika), što je sada i sanirano. Pripremljene su lokacije, jedan je labirint već posložen, a materijal za ostale nabavljen pa će se radovi na njima nastaviti na jesen. Kada sve bude gotovo lokacije će biti obogaćene informativnim tabelama i urbanom opremom.

Inače, svaki labirint bit će različitog oblika, značenja, simbolike i načina primjene. Labirinti su, pojašnjavaju iz Nature Histrice, prisutni u svim kulturama, religijama i duhovnim tradicijama svijeta. Prema vjerovanjima i tumačenjima od davnina - od Krećana, Grka, Rimljana i Kelta, ove strukture su povezane s tajnama života i njihovim otkrivanjem te pozitivno djeluju na okolinu i stvaranje duhovne ravnoteže.

Labirinti će biti složeni od kamena i predstavljat će dodatni sadržaj u park šumi, koja je namijenjena rekreaciji, odmoru i opuštanju u prirodi. Lokacije su birane s ciljem da se rastereti centralna livada, a posjetitelje uputi na istraživanje i upoznavanje udaljenijih dijelova Šijane. Novi sadržaji u park šumu Šijana planirani su u dogovoru s Gradom Pula i uz suglasnost Šumarije Pula. (B. P.)



Podijeli: Facebook Twiter