Energetski certifikati ugrozit će prodaju nekretnina

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Od 1. siječnja agencije koje oglašavaju prodaju nekretnina morat će uz svaku nekretninu istaknuti i energetski certifikat (EC), zbog čega će, upozoravaju posrednici, mnoge agencije morati staviti ključ u bravu. Ta je uredba utemeljena u direktivi EU-a i ugrađena u novi Zakon o gradnji koji je Vlada uputila u saborsku proceduru. Agente su posebno uznemirile drakonske kazne za prekršitelje koje se penju i do 30 tisuća kuna!

Obveza pribavljanja EC-a odnosi se na sve useljive nekretnine veće od 50 kvadrata, dok nove zgrade bez EC-a uopće ne mogu dobiti uporabnu dozvolu. Sve to vrijedi otkako je Hrvatska ušla u EU, no oglašavanje prodaje bez certifikata dosad se nije kažnjavalo.

- Slučajevi izuzetaka kada EC nije potreban navedeni su u direktivi, a odnose se na "privremene" zgrade, vjerske objekte i slično. Sve ostale moraju imati energetski certifikat. Oglas nikako ne bi smio biti objavljen bez energetskog razreda, a odgovornost je na vlasniku koji podliježe penalizaciji, ali i na posredniku koji je profesionalac i čija je zadaća da educira svoje klijente, napominje Đurđica Čočić, glasnogovornica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

- U konačnici, zgrada koja troši manje energije financijski manje opterećuje vlasnika, a ugodnija je i za boravak, da ne spominjemo korist za zaštitu okoliša i zdravlje ljudi, kaže Čočić.

Vlatko Mrvoš, predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretnina HGK-Županijske komore Pula, smatra da je predloženi Zakon o gradnji loš i represivan.

- Nemamo ništa protiv zakona ni energetskog certifikata, dapače podržavamo ga. No, smatramo da bi se u zakon trebala ugraditi odredba kojom bi se prodavatelj obvezao na ishodovanje certifikata u trenutku sklapanja kupoprodajnog ugovora. Samo oglašavanje predstavlja istraživanje tržišta i zato smatramo da bi se nekretnina trebala oglašavati bez EC-a sve do sklapanja ugovora, barem u nekom prijelaznom razdoblju, da bi se i agencije i prodavatelji pripremili jer mnogi i ne znaju za zakonske novine. Prodavatelji su spremni platiti EC kada se pronađe kupac. Većina njih ne može platiti od 3.000 do 5.000 kuna prije pronalaska kupca, a po ovom zakonskom prijedlogu agencije će biti onemogućene uopće javno ponuditi nekome nekretninu, smatra Mrvoš i dodaje: Prodaja će sigurno pasti i tu gubimo svi - posrednici, oglašivači, prodavatelji, država. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter